nieuws
Studenten laten zich weinig testen: minder dan een derde bestelde gratis zelftest
De testbereidheid van studenten in het hoger onderwijs is volgens onderwijsbond AOB laag. Nauwelijks een derde zou gebruik maken van de gratis sneltesten.
Het was een voorwaarde van het kabinet om het hoger onderwijs gedeeltelijk te openen, eind april. Er moest massaal getest worden door studenten en medewerkers. Omdat het onmogelijk is mensen te dwingen zich te laten testen voor toegang tot een zoiets essentieels als onderwijs, bleef het echter bij een dringend advies. Het gebruik van sneltests door studenten is vrijwillig, universiteiten en hogescholen controleren de studenten niet.
Al snel bleek dat de testbereidheid onder studenten niet heel hoog is, de AOB trekt nu diezelfde conclusie. Op de website www.zelftestonderwijs.nl, waar studenten gratis zelftests thuis kunnen bestellen en thuis laten bezorgen, werden tot begin deze maand 213 duizend bestellingen geplaatst door studenten.
Volgens het AOB zouden er zo’n 789 duizend studenten van de website afhankelijk zijn voor sneltests. Van de studenten die wél sneltests bestelde, is niet duidelijk welk aandeel de tests ook daadwerkelijk gebruikte. Onder medewerkers in het hoger onderwijs is de testbereidheid iets hoger: ongeveer de helft van de 106 duizend bestelde sneltests.
Niet iedere student is aangewezen op de website, er zijn ook universiteiten en hogescholen die de distributie van sneltests zelf regelen. Studenten van die onderwijsinstellingen zijn in de cijfers van AOB niet meegenomen. Maar ook wat betreft die studenten laten de voortekenen geen grote testbereidheid zien. Een speciale snelteststraat voor studenten in Groningen werd vorige week gesloten vanwege een gebrek aan animo.
Het hoger onderwijs is nog niet helemaal geopend: ondanks de sneltests moeten maatregelen als de anderhalve meter afstand nog steeds worden gehandhaafd, waardoor onderwijsinstellingen gemiddeld zo’n twintig procent van hun capaciteit kunnen gebruiken. Per student komt dat gemiddeld neer op een dag fysiek onderwijs per week. Bovendien zijn in deze fase van het collegejaar veel studenten die geen gebruik hoeven te maken van de mogelijkheid tot fysiek onderwijs, bijvoorbeeld omdat zij aan het afstuderen zijn of elders stagelopen.