Studenten kunnen kamers huren in cruiseschepen

Studenten in Amsterdam en Zwolle kunnen binnenkort een kamer huren op het water. In beide steden lopen projecten waarbij cruiseschepen worden omgebouwd tot studentencomplex....

Van onze verslaggever

Het cruiseschip Rochdale One komt in maart naar de hoofdstad. De Amsterdamse woningcorporatie Rochdale heeft samen met collega's AWV uit Amsterdam en DUWO uit Delft het ruim 120 meter lange schip aangekocht. Op dit moment wordt het 27 jaar oude schip verbouwd in de Griekse havenstad Piraeus.

Na verbouwing blijven er 190 studentenkamers van dertien vierkante meter over, voorzien van wastafel, elektra en internetaansluiting. Per tien 'cabins', zoals Rochdale de kamers omschrijft, is er een keuken.

In Zwolle werd eind vorig jaar bekend dat het beoogde studentenschip, de Lady Ivy Mary, in Delfzijl aan de ketting lag en dus niet kon worden verkocht. Het was de bedoeling er tweehonderd kamers in te vestigen.

Nu hebben drie Zwolse woningcorporaties drie nieuwe schepen op het oog, waaruit ze binnenkort kiezen. Het bekende Rode-Kruisschip Henry Dunant behoort tot de kandidaten.

De gemeente en het Studenten Overleg Orgaan Zwolle (SOOZ) zijn nauw betrokken bij het plan. Tweehonderd kamers van vijftien vierkante meter moeten er komen. Per zes is er een keuken en per drie douche en toilet. Prijs: 260 euro per maand, all in. Ook een ligplaats is al gevonden: het Zwarte Water in de Zwolse nieuwbouwwijk Stadshagen. 'Wel een beetje landelijk gebied, maar er is een busverbinding', zegt Bastiaan Verweij van SOOZ.

De voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb), Floris van Eijk, is gereserveerd. 'Het is een leuk doekje voor het bloeden. Studentenkamers zijn er genoeg, er moet juist worden gewerkt aan doorstroomwoningen.'

Ook Annelien Stapel van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) is gematigd enthousiast. 'Het mag niet zo zijn dat de kamernood onder studenten wordt verbloemd met zulke tijdelijke oplossingen.'

Tijdelijk, want in Zwolle is een vergunning voor vijf jaar afgegeven. Hoe lang de studentenboot in Amsterdam in gebruik zal zijn is onbekend.

In de afgelopen jaren zijn er eerder plannen geweest in Groningen en Amsterdam voor boten voor studenten, maar beide ketsten af op de problemen van de ligplaats. Die problemen lijken nu overwonnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden