Studenten Israël halen Clinton in als popster

De grote verrassing tijdens het bezoek van president Bill Clinton aan Jeruzalem was zondag de enthousiaste ontvangst door duizenden Israëlische studenten....

THEO KOELE

Van onze correspondent

Theo Koelé

JERUZALEM

In een reeks toespraken zegde Clinton Israël onvoorwaardelijke Amerikaanse steun toe, terwille van de veiligheid van het land. 'Amerika is altijd aan uw zijde.' Maar, zo betoogde hij ook, de bezetting van Palestijns gebied brengt Israël niet de begeerde veiligheid.

Clinton beschreef het recente Wye-akkoord tussen Israël en de Palestijnen, en de problemen bij de uitvoering ervan, als 'een overgangsperiode' op weg naar vrede. Volgens hem steunt een meerderheid van zowel de Israëlische bevolking als de Arabische wereld dat streven.

De president werd in een enorme zaal vol applaudisserende jongeren uit het hele land door een studentenleider welkom geheten met de woorden: 'Todah haver' (bedankt vriend).

Opmerkelijk was dat de gastheer, premier Benjamin Netanyahu, eveneens op applaus kon rekenen. Studenten hebben een lange, bittere strijd met de regering-Netanyahu achter de rug over onder meer de hoogte van de collegegelden.

Netanyahu sprak aanvankelijk verzoenende taal aan het adres van de Palestijnen, aan wier 'lijden een einde moet komen'. Maar vervolgens laakte hij de houding van de Palestijnen als een obstakel voor vrede. Palestijnse leiders hitsen de bevolking - inclusief de jeugd - volgens hem op, lijken niet bereid ondubbelzinnig afstand te nemen van het Palestijnse handvest, waarin de vernietiging van Israël als doelstelling staat, en beseffen niet dat 'geweld en vrede onverenigbaar zijn', aldus Netanyahu.

In bedekte termen gaf Clinton de premier gelijk. Ook al hebben de Palestijnen 'concrete maatregelen' genomen om terrorisme te bestrijden, illegale wapens te confisqueren en dergelijke, 'ze kunnen zeker meer doen'. Clinton zal vandaag in Gaza een bijeenkomst bijwonen van Palestijnse kopstukken, waarop het Palestijnse handvest naar de schroothoop van de geschiedenis moet worden verwezen.

Volgens premier Netanyahu kan dat slechts via een stemming, 'zonder enige reserve'. Clinton hield zich op de vlakte over de procedure die de Palestijnse Nationale Raad en enkele andere organisatie zullen volgen. Maar 'voor eens en voor altijd' moet duidelijk worden gemaakt dat de Palestijnen niet meer vijandig staan tegenover de staat Israël.

Netanyahu en Clinton prezen elkaar uitbundig omwille van hun streven naar vrede. Op een persconferentie nam de premier de president in bescherming, toen vragen op Clinton werden afgevuurd over de mogelijkheid dat hij tot aftreden wordt gedwongen. Netanyahu vroeg de pers zich te beperken tot het vredesproces.

Clinton en Netanyahu slaagden er ook in een hoog opgelopen conflict over de joods-Amerikaanse spion Jonathan Pollard niet opnieuw op de spits te drijven. Tijdens de Israëlisch-Palestijnse onderhandelingen in het Amerikaanse Wye Plantation, eind oktober, stond Israëls verzoek om de vrijlating van de spion uit een Amerikaanse cel bijna een akkoord in de weg.

Premier Netanyahu zei gisteren dat hij louter om humanitaire redenen Pollard op vrije voeten wil zien. Hij heeft volgens Netanyahu fouten gemaakt, maar verdient het na dertien jaar eenzame opsluiting terug te keren naar Israël.

Clinton herhaalde wat hij in Wye Plantation zei: hij zal adviezen inwinnen voordat hij een beslissing neemt over het lot van Pollard. In kringen van Defensie en veiligheidsdiensten in de Verenigde Staten bestaat grote weerstand tegen de vrijlating van de spion.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden