'Studenten Iran achter rellen'

Hervormingsgezinde studenten zijn schuldig aan de rellen in de Iraanse stad Khorramabad afgelopen maand. Dit is de conclusie van een onderzoek dat een staatscommissie van het Iraanse ministerie van Justitie heeft uitgevoerd naar de onlusten....

De rellen in Khorramabad volgden na acties van de conservatieven om hervormingsgezinde media het zwijgen op te leggen. Volgens waarnemers kunnen na Khorramabad ook in de hoofdstad Teheran opnieuw studentenrellen uitbreken, omdat conservatieve krachten hervormingen tegenhouden.

Het ministerie van Justitie, dat in handen is van conservatieven, acht een naaste adviseur van de hervormingsgezinde president Khatami verantwoordelijk voor de onlusten die vorige maand uitbraken in Khorramabad.

Er braken rellen uit toen politie en leden van de Revolutionaire Garde de belangrijkste hervormingsgezinde denker Abdolkadir Soroush het spreken onmogelijk maakte. Daarbij viel een dode.

Tijdens de rellen raakten studenten en bewoners van Khorramabad, die partij kozen voor de studenten, slaags met de politie en de Revolutionaire Garde. De onlusten duurden zeven dagen.

In het rapport stelt Justitie vast dat de studenten die de bijeenkomst hadden georganiseerd 'niet luisterden naar de orders van de provinciale veiligheidsraad om de bijeenkomst te beëindigen'.

Volgens het rapport was Mostafa Tajzadeh, een van de belangrijkste adviseurs van de hervormingsgezinde president Khatami, medeverantwoordelijk voor de rellen. Als onderminister voor Politieke Zaken was zijn rol 'twijfelachtig', aldus de commissie.

'De beslissing om de bijeenkomst te houden is in Teheran genomen, tegen het advies in van de plaatselijke autoriteiten', aldus de onderzoekscommissie.

Volgens een woordvoerder van de studenten toont het rapport vooringenomenheid. 'Justitie kiest partij in een politiek spel en dat is niet de eerste keer', aldus een studentenleider.

Een van de aanbevelingen in het rapport is het ontslaan van autoriteiten in de provincie. Ze zouden 'te mild' zijn geweest voor de studenten.

Daarnaast concludeert Justitie dat er geen enkele aanwijzing is dat de Revolutionaire Garde of militante islamitische basiji's, een groepering die toezicht moet houden op het naleven van de islamitische normen en waarden, betrokken waren bij de vechtpartijen.

Hervormingsgezinde leden van het parlement hebben een eigen onderzoek naar de rellen ingesteld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden