Studenten Inholland dupe van strengere afstudeereisen

Honderden bijna-afgestudeerden bij Hogeschool Inholland zitten klem tussen de verzwaarde afstudeereisen van de hbo-instelling en het povere onderwijs dat zij hebben genoten. Dat leidt tot slepende procedures, hoge studieschulden en persoonlijke drama's.

Merijn Rengers
null Beeld anp
Beeld anp

Dit blijkt uit een groot aantal studentendossiers en gesprekken met betrokkenen. Cijfers van Inholland laten zien dat bijna 80 procent van de studenten die vorig jaar aan een afstudeertraject begonnen bij de opleiding media en entertainment management (MEM) nog geen diploma heeft behaald.

Inholland-bestuurder Huug de Deugd zegt dat er een 'verloren generatie' van mediastudenten dreigt te ontstaan. 'We bieden grote groepen studenten extra ondersteuning, omdat zij problemen hebben met de strengere afstudeereisen. Zij zijn begonnen toen Inholland een heel andere hogeschool was.' Volgens De Deugd zijn er zo'n duizend langstudeerders bij de MEM die door deze problematiek worden getroffen.

Drie jaar terug begon bij de Haarlemse MEM-vestiging de zogenoemde Inholland-affaire, die het voltallige bestuur de kop kostte en die leidde tot een landelijke discussie over de kwaliteit van het hoger beroepsonderwijs. Aanleiding was toen het te makkelijk verstrekken van diploma's.

Cruciaal onderzoek
De nieuwe strengheid valt samen met een cruciaal onderzoek van de Nederlands Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO) bij twee Inholland-opleidingen, media en entertainment management en commerciële economie. De NVAO oordeelde in de zomer van 2012 dat bij deze opleidingen diverse scripties niet hbo-waardig waren. Als de NVAO opnieuw ondeugdelijke scripties aantreft, valt het doek voor de opleidingen.

'Inholland heeft zijn eigen problemen op de studenten afgewenteld', zegt voormalig MEM-studente Merel Bruntink. Ze schreef zich onlangs, na drie mislukte pogingen om af te studeren, uit bij Inholland. Zij bereidt met een groep van zo'n twintig studenten stappen voor tegen de school.

Los daarvan dient over tien dagen een kort geding waarin een studente eist dat Inholland haar een diploma verstrekt. De studente kreeg in 2009 een voldoende voor haar scriptie, maar is ondanks twee voor de school negatieve uitspraken van het College van Beroep voor de Examens nog steeds niet afgestudeerd.

Inholland-bestuurder Doekle Terpstra zegt buikpijn te hebben van de dossiers van veel studenten. 'Maar de context is ingewikkeld en we kunnen het ons niet permitteren om ook maar de minste concessie aan kwaliteit te doen. We zijn altijd benaderbaar en proberen alle problemen op te lossen. Dat lukt helaas niet altijd.'

Vandaag in de Volkskrant: een interview met afstudeerstudenten van Inholland: 'Dat ik nu niet meer afstudeer, kost me tienduizenden euro's'

Inholland-bestuurder Doekle Terpstra Beeld anp
Inholland-bestuurder Doekle TerpstraBeeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden