Studenten in Birma komen weer in actie

Op de dag dat oppositieleidster Aung San Suu Kyi haar verzet langs de kant van de weg opgaf, zijn in Rangoon rond de 150 studenten de straat op gegaan....

AP, Reuters, AFP

RANGOON

De studenten versperden een kruispunt in de buurt van de Universiteit van Rangoon. Ze zwaaiden met rode vlaggen met een gele pauw erop, het symbool van de beweging voor democratie. Ook deelden ze pamfletjes uit waarin ze steun betuigden aan het plan van Aung San Suu Kyi's Nationale Liga voor Democratie om een eigen parlement bijeen te roepen en riepen ze: 'Weg met de totalitaire regering'

Honderden toeschouwers kwamen naar de actie kijken. Toen na een uur de oproerpolitie arriveerde, doken de demonstranten allerlei zijstraatjes in. Volgens overheidsfunctionarissen zijn er geen arrestaties verricht.

De actie van maandag deed sterk denken aan die van 1996, toen de studenten het zelfde kruispunt blokkeerden. Ze eisten het recht een studentenvakbond op te richten en andere burgerrechten. De universiteiten, die toen werden gesloten, zijn nog altijd dicht.

Enkele uren later keerde Aung San Suu Kyi terug in haar woning aan de Universiteitslaan, niet ver van het kruispunt waar de studenten actie hadden gevoerd. De oppositieleidster had dertien dagen doorgebracht in een minibusje langs de kant van de weg, nadat haar poging om een bezoek te brengen aan partijgenoten in Bassein voor de vierde maal door de Birmese militairen was verhinderd.

Het bestuur van de Nationale Liga voor Democratie had er bij Suu Kyi op aangedrongen haar protestactie te beëindigen. Volgens haar arts, die haar vrijdag voor het laatst had mogen bezoeken, leed Suu Kyi aan uitdrogingsverschijnselen en had ze last van haar nieren.

Eind juli had Aung San Suu Kyi ook al enkele dagen doorgebracht aan de kant van de weg. Aan die protestactie kwam een einde toen militairen het stuur van haar auto overnamen en haar onder dwang terugbrachten naar Rangoon.

De oppositieleidster, die in 1995 in vrijheid is gesteld na zes jaar huisarrest, eist het recht op haar partijgenoten in de provincie te bezoeken. Maar volgens het militaire bewind is het daar 'te gevaarlijk' voor haar.

Bovendien eiste Aung San Suu Kyi dat de regering uiterlijk op 21 augustus het parlement bijeen zou roepen dat in 1990 is gekozen. Die verkiezingen eindigden in een klinkende overwinning voor haar Liga voor Democratie, maar de militairen hebben de uitslag naast zich neergelegd.

Omdat het militaire bewind Suu Kyi's ultimatum heeft genegeerd, heeft de Liga voor Democratie besloten op korte termijn een eigen parlement bijeen te roepen. Daarin zullen ook de etnische minderheden vertegenwoordigd zijn die in 1990 niet aan de verkiezingen konden meedoen. Volgens de regering is dit plan van de Liga in strijd met de wet.

De nieuwe politieke activiteiten van Aung San Suu Kyi, de Liga voor Democratie en de studenten houden verband met het feit dat het deze maand tien jaar geleden is dat de volksopstand voor democratie werd neergeslagen. Het militaire optreden heeft in 1988 aan duizenden burgers het leven gekost.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden