Studenten: Hogeschool Inholland slechtste school

Hogeschool Inholland scoort het slechtst van alle hogescholen in een tevredenheidsenquête waaraan bijna 40 procent van de Nederlandse studenten heeft meegedaan. Pijnpunten zijn de kwaliteit van de docenten, de studiebegeleiding en de manier waarop de hogeschool klachten en problemen afhandelt. Pedagogische Hogeschool De Kempel krijgt de beste beoordeling.

Sybren Kooistra en Rik Kuiper
null Beeld anp
Beeld anp

Dat blijkt uit de resultaten van de Nationale Studenten Enquête 2015, die de Volkskrant heeft geanalyseerd. De enquête wordt jaarlijks uitgevoerd door Stichting Studiekeuze123, een initiatief van onder meer de Vereniging Hogescholen, de vereniging van universiteiten VSNU en de studentenorganisaties ISO en LSVb. Dit jaar vulden bijna 300 duizend uitgenodigde studenten van hogescholen en universiteiten de uitgebreide vragenlijst in.

Inholland, dat de laatste jaren in opspraak raakte wegens de slechte onderwijskwaliteit en het makkelijk verstrekken van diploma's, kreeg van alle hogescholen de laagste beoordeling. Studenten werd gevraagd aan te geven op een schaal van 1 ('nee, zeker niet') tot 5 ('ja, zeker wel') of ze hun opleiding zouden aanraden aan vrienden, familie of collega's. Studenten van Inholland gaven hun opleiding een score van 3,65. Gemiddeld gaf de Nederlandse hbo-student zijn studie een score van 3,99.

Collegevoorzitter Jet de Ranitz van Inholland reageert laconiek op de laatste plaats van haar instelling. 'Als je een lijstje maakt, moet er altijd iemand onderaan staan', zegt ze. 'Die eer is weer voor ons.' Ze beschouwt de beoordeling van 3,65 als een ruime voldoende. 'Ik concludeer hieruit dat de gemiddelde student van Inholland tevreden is.'

Klachtenafhandeling

De circa 9400 Inholland-studenten die de enquête invulden, waren onder meer kritisch over de afhandeling van klachten en problemen. Op dat onderdeel kreeg de hogeschool een score van 2,84, waarbij 1 stond voor 'zeer ontevreden' en 5 voor 'zeer tevreden'. Ook daarmee scoort de hogeschool slechter dan alle andere hbo-instellingen. De gemiddelde score die Nederlandse hogeschoolstudenten gaven was 3,16.

De Ranitz is niet gelukkig met het cijfer voor klachtenafhandeling. Het beeld dat veel Inhollandstudenten zich niet serieus genomen voelen wanneer ze een klacht indienen, herkent ze echter niet. 'We hebben klachtencoördinatoren en proberen problemen goed op te lossen, maar soms gaan er dingen mis. De lijn moet wel omhoog.'

Ook bij de beoordeling van docenten scoort Inholland lager dan alle andere hogescholen: 3,34. Op het gebied van studiebegeleiding krijgt alleen het afstandsonderwijs van NTI Hogeschool een lager oordeel.

Positief

Desalniettemin blijft collegevoorzitter De Ranitz positief. 'We komen van ver', zegt ze. Ze wijst op de positieve trend, waarbij de score op vrijwel alle vlakken is gestegen. Maar tevreden is ze nog niet. 'Dat ben ik pas als we op alle onderdelen een 3,50 scoren. We zijn op de goede weg.'

Universiteiten

De Pedagogische Hogeschool De Kempel komt als beste hogeronderwijsinstelling uit de Nationale Studenten Enquête. Deze zelfstandige Pabo in Helmond, waar circa 800 studenten studeren, krijgt een beoordeling van 4,75, ruim een punt hoger dan Inholland. Noch de collegevoorzitter, noch de persvoorlichter waren donderdag beschikbaar voor een reactie.

Bij de universiteiten liggen de oordelen van de studenten minder ver uit elkaar dan bij de hogescholen. Wageningen University, de Open Universiteit en Nyenrode Business University krijgen de hoogste beoordeling (4,44), de Universiteit van Amsterdam en Universiteit Twente de laagste (4,09).

Gemiddeld zijn universitaire studenten (4,22) tevredener dan hbo-studenten (3,99). Vergeleken met vorige jaren betekent dat in beide gevallen een lichte stijging. Volgens Studiekeuze123 zijn de studenten nog nooit zo tevreden geweest over het onderwijs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden