Studenten gaan voor eerste studiejaar duizend euro minder betalen

Aankomend studenten gaan voor hun eerste studiejaar duizend euro minder collegegeld betalen. De maatregel gaat vanaf het komend studiejaar in. Het kabinet heeft het wetsvoorstel klaar. Voor studenten aan de lerarenopleidingen geldt de korting de eerste twee jaar.

Studenten in een collegezaal van Tilburg University.Beeld anp

Het voorstel moet nog langs de Eerste en de Tweede Kamer, maar omdat het gaat om een plan uit het regeerakkoord is steun van een meerderheid al veiliggesteld. Met de korting wordt het huidige collegegeld voor eerstejaarsstudenten gehalveerd. De hoogte daarvan ligt nu op 2030 euro voor het hele studiejaar. Dat bedrag wordt dus verlaagd naar 1030 euro. Het kabinet wil met het wetsvoorstel mogelijke financiële drempels bij beginnende studenten wegnemen. Na invoering van het leenstelsel in 2015 ontstond bij veel studenten leenangst.

Er komt een speciale regeling voor beginnende studenten aan de lerarenopleidingen. Zij krijgen niet een, maar twee jaar korting op hun collegegeld. Hiermee besparen zij dus tweeduizend euro. Het kabinet hoopt zo meer studenten naar lerarenopleidingen te trekken in de strijd tegen het lerarentekort in het basis- en voortgezet onderwijs.

'Symbolische korting'

Minister Van Engelshoven van Onderwijs noemt het voorstel 'goed nieuws voor aankomende studenten'. Maar niet iedereen is tevreden. Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) liet na presentatie van het regeerakkoord al weten het voorstel een 'symbolische korting' te vinden. De studentenorganisatie had gehoopt dat de basisbeurs opnieuw zou worden ingevoerd.

Studentenvakbond LSVB vindt dat het huidige kabinet veel te weinig doet aan het verlagen van de drempels voor nieuwe studenten. Voorzitter Tariq Sewbaransingh zegt dat de korting te weinig betekent. 'De gemiddelde studieschuld loopt nu op naar 25 duizend euro. Dan maakt een korting in alleen het eerste jaar weinig uit.'

Sewbaransingh vindt het voorstel niet eerlijk voor studenten die tussen 2015 en 2017 zijn gaan studeren. 'Die hebben geen basisbeurs gekregen en krijgen nu ook geen korting.' De LSVB wil daarom dat ook zij korting krijgen. Een petitie hiervoor die bijna 64 duizend handtekeningen kreeg werd eerder naar het Kabinet gestuurd. Sewbaransingh: 'De wet moet nu langs de Kamer. Ik hoop dat er Kamerleden opstaan die de wet alsnog willen aanpassen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden