Studenten gaan meer zelf betalen

Studeren wordt duurder. Studenten worden in de toekomst voor een groter deel zelf verantwoordelijk voor hun studiekosten en kunnen minder op de overheid rekenen....

Die conclusie is te trekken uit het conceptrapport van de commissie-Vermeend, die op verzoek van staatssecretaris Nijs van Onderwijs uitgangspunten voor een nieuw stelsel van studiefinanciering heeft verkend.

Het is de tweede keer in één week dat een commissie een grotere eigen bijdrage suggereert: dinsdag al zei de Onderwijsraad dat het denkbaar is dat de overheid niet alle masteropleidingen financiert.

Voorzitter Merijn de Jong van de landelijke studentenvakbond zegt dat dit een breekpunt is voor de vakbond. 'In het rapport klinkt de wens door studenten minder studiefinanciering te geven en ze meer te laten lenen. Daarmee wordt het hoger onderwijs ontoegankelijker.'

De Jong noemt het voorliggende stuk een slecht rapport, waarvoor de studentenvakbond geen verantwoordelijkheid wil dragen.

De commissie-Vermeend komt vandaag voor een laatste keer bijeen, maar zal niet tot een eensluidend advies komen. De vertegenwoordigers van de studenten en van een aantal jongerenorganisaties van politieke partijen verzetten zich hevig tegen de teneur van het rapport.

Volgens hen gaan de opstellers er te veel van uit dat de overheid zich verder terugtrekt uit de studiefinanciering. Alles wat iets meer geld kost, wordt als onbetaalbaar van de hand gewezen, vinden de jongeren, terwijl er niet is gekeken naar het rendement van investeringen in het onderwijs en in de studiefinanciering.

Aan het eind van het rapport concludeert de commissie: 'Dat uiteindelijk een combinatiestelsel (van lenen en giften, red.) toch de hoogste ogen gooit, is niet verwonderlijk. Ook niet dat dit grote gelijkenis vertoont met het bestaande stelsel. Het is immers niet voor niets dat het bestaande stelsel is gegroeid tot wat het is.'

Die conclusie staat haaks op wat de commissie eerst vaststelt, namelijk dat het huidige stelsel niet meer voldoet.

Ondanks die conclusie lijkt de meerderheid van de commissie toch te kiezen voor een variant op het huidige stelsel . Wel wordt de verhouding tussen giften en lenen veranderd: de student, of de ouders, betalen meer en de overheid minder. Het rijk zou een deel van de kosten van levensonderhoud moeten betalen, de student de studiekosten, te verrekenen over een aantal jaren na afloop van de studie en voor een deel afhankelijk van het latere inkomen.

De tegenstanders verzetten zich tegen de keuze ouders meer te laten betalen. 'Ouderonafhankelijkheid wordt niet bezien vanuit het standpunt van studenten, maar enkel uit het oogpunt van financiering.' Veel studenten doen liever geen beroep op geld van hun ouders omdat ze daardoor afhankelijk worden.

Als de overige leden van de commissie niet instemmen met grote inhoudelijke wijzigingen en het schrappen van complete hoofdstukken uit het advies, stapt in ieder geval de studentenvakbond vandaag uit de commissie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden