Studenten frauderen met adressen

Meer dan één op de acht eerstejaars studenten fraudeert met adresgegevens, blijkt uit koppeling van de gegevens van de studiefinanciering en het bevolkingsregister....

De wet die de koppeling tussen de gegevens van de Informatie Beheer Groep (IBG) en de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA) regelt, wordt vanaf vandaag uitgevoerd. In voorbereiding daarop heeft de IBG in januari de adressen van alle 40 duizend eerstejaars studenten die een uitwonende beurs ontvangen, gecontroleerd. Na de controle en een extra oproep om de adresgegevens in orde te maken, klopten de adressen van 4830 studenten nog steeds niet. Dat is ruim 12 procent van alle eerstejaars studenten.

De groep fraudeurs bestaat uit thuiswonende studenten die zich op een ander adres inschrijven om zo een hogere studiebeurs te ontvangen, en uit studenten die zich niet op hun woonadres kunnen inschrijven omdat hun verhuurder dat verbiedt. De laatste wordt anders gekort op uitkering of huursubsidie, of moet meer belasting betalen. Uitwonende studenten krijgen 140 euro per maand meer beurs dan thuiswonenden.

De vereniging van universiteiten (VSNU) is niet verbaasd over het hoge aantal. 'Het is veel, maar niet onverwacht', aldus voorzitter Ed d'Hondt. De VSNU wil frauderende studenten aanpakken, maar pleit daarnaast voor een overgangsperiode. 'De wet toont een stoer gezicht, maar pakt het onderliggende probleem van de woningnood onder studenten niet aan', aldus d'Hondt.

De studentenbonden voeren vandaag op het Binnenhof actie tegen de koppelingswet. Zij stellen dat studenten door de wet gedwongen worden om te frauderen met hun adresgegevens. 'De grote kamernood is de echte oorzaak', aldus Noortje van der Meij van de Landelijkse Studenten Vakbond.

Linda van Beek van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) zegt dat de overheid jarenlang oogkleppen op heeft gehad. 'De illegale kamerverhuur werd altijd gedoogd, daardoor leek het kamertekort minder groot dan het was. Vervolgens heeft de overheid niets aan de kamernood gedaan.' Ze verwacht dat de wachtlijsten voor een kamer nog langer worden. 'Alle studenten die illegaal huren, gaan straks wanhopig op zoek naar een legale kamer.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden