Studenten en mbo ontstemd over plan prestatiebeurs

Het middelbaar beroepsonderwijs is zeer ongelukkig met het plan een prestatiebeurs voor leerlingen in te voeren. Voorzitter Margo Vliegenthart van de Bve-raad, de overkoepelende organisatie van alle mbo-scholen, zegt hiervan 'met ontstemming' te hebben kennis genomen....

Ook de studenten in het mbo zijn verbolgen. Voorzitter Danny Mercks van studentenorganisatie JOB zegt dat de maatregel de zwaksten in het onderwijs treft.

Het plan van het kabinet zou voorzien in invoering van een prestatiebeurs voor de twee hoogste niveaus (van de vier) in het mbo. Bij een dergelijke beurs wordt de vergoeding die de student van het rijk krijgt alleen omgezet in een gift als de student voldoende resultaten boekt. In het wetenschappelijk en hoger beroepsonderwijs bestaat dit systeem al enkele jaren.

Wie nu 18 wordt en het mbo bezoekt krijgt automatisch een beurs van het rijk. Voor 120 duizend thuiswonende studenten is dat 53 euro per maand. De veertigduizend mbo'ers die niet thuis wonen krijgen als basis 203 euro per maand. Op jaarbasis geeft het rijk iets meer dan 170 miljoen euro uit aan de basisbeurs voor mbo'ers, zo blijkt uit gegevens van de IB-groep.

Volgens de Bve-raad tellen de twee bovenste mbo-niveaus 216 duizend studenten. Raad noch IB-groep weet hoeveel van hen een beurs krijgen. Evenmin zijn exacte cijfers bekend van de studie-uitval.

Volgens JOB-voorzitter Mercks is er veel uitval. 'Ik ben zelf begonnen in een groep van dertig. Daarvan zijn er nu nog vier over.' Volgens hem benadeelt de maatregel zwakke studenten. 'Niet iedereen weet het eerste jaar al wat hij wil studeren. Als je dan van richting wilt veranderen, moet je eerst geld terugbetalen. Dat is niet eerlijk.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden