Studenten en docenten Stenden: studie in buitenland is 'lachertje'

AMSTERDAM Docenten en studenten van Stenden hogeschool in Leeuwarden hebben zware kritiek geleverd op de buitenlandse vestigingen van de hogeschool. Dat blijkt uit gesprekken met verschillende bronnen rond de school.

© Harry Cock/de Volkskrant

De onderwijsinspectie onderzoekt momenteel of Stenden hogeschool publiek geld heeft ingezet bij het opzetten en managen van dependances in Bali, Bangkok, Qatar en Zuid-Afrika. Aanvankelijk nam de inspectie ook bij een aantal andere hogescholen de financiering en organisatie van buitenlandse activiteiten onder de loep. Maandag liet staatssecretaris Zijlstra (Onderwijs) in een brief aan de Kamer weten dat het onderzoek zich uitsluitend richt op Stenden.

Kwaliteit van opleidingen
De kritiek betreft onder meer de kwaliteit van de opleidingen die op de buitenlandse Stenden-locaties worden aangeboden. Volgens de betrokkenen spreken veel docenten op de vestigingen in Bali en Bangkok zeer slecht Engels. Bovendien is het studieprogramma (dat onder meer een cursus Thaise massage omvat) een lachertje.
In één geval zou een Aziatische docent zelfs hebben gevraagd een tekening in te leveren als becijferde opdracht, omdat hij geen Europees schrift kon lezen.

Stenden hogeschool herkent zich niet in kritiek die is geleverd op de taalvaardigheid van buitenlandse docenten. 'Zij spreken goed Engels. Zij zijn daarop geselecteerd en worden waar nodig bijgeschoold,' zegt een woordvoerder. 'Bij navraag is verder gebleken dat studenten is gevraagd om een tekening in te leveren als onderdeel van een tentamen. Het betrof de lay-out van een omgeving, wat logischerwijs in een tekening beter tot zijn recht komt dan in woorden.'
Exorbitant reisgedrag

Een ander punt van kritiek van diverse (oud-)docenten betreft het in hun ogen exorbitante reisgedrag van de directie en het hoge management van Stenden. 'Het kwam voor dat de vorige collegevoorzitter Robert Veenstra voorin het vliegtuig in de first class zat, terwijl de rest van het Stenden-personeel achterin het vliegtuig meereisde - op weg naar de zelfde locatie,' vertelt een docent. 'Zoiets geeft scheve gezichten. Er is op de tafels gedanst toen Veenstra deze zomer overstapte naar voetbalclub Heerenveen.'

Corruptie
Andere (oud-)docenten wijzen onder meer op de corruptie bij Stenden Qatar, waar de zeer rijke Arabische studenten uit de oliestaat op grote schaal hulpjes zouden inhuren om hun examens en opdrachten te maken. Volgens hen zou Stenden als christelijke hogeschool niet in 'een door en door corrupt land' actief moeten zijn.

Ook stellen diverse betrokkenen dat Stenden geld heeft vermorst bij pogingen om in Berlijn een privé-universiteit op te zetten. De hogeschool zou daarbij publiek geld hebben ingezet voor het buitenlandse private project. Toen bleek dat de school vanwege Duitse wetgeving niet direct vanuit Leeuwarden mocht worden aangestuurd, werd volgens hen besloten de plannen voor de Duitse dependance in de ijskast te zetten.

De woordvoerder van de hogeschool zegt dat er geen signalen bekend zijn dat er bij Stenden Qatar vaker studenten proberen 'mee te liften' dan elders. Een definitieve beslissing over het openen van een vestiging in Berlijn is volgens hem nog niet genomen.
De school zegt bovendien het rapport van de inspectie, dat naar verwachting in mei wordt afgerond, af te wachten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden