Commentaar

Studenten en bestuurders zijn elkaars bondgenoten

Een universiteit is het aan zichzelf verplicht ook kleine, onrendabele studies in stand te houden.

Sander van Walsum
Boze studenten verstoren een persconferentie van het College van Bestuur van de Universiteit van Amsterdam, na de ontruiming van het Bungehuis. Beeld anp
Boze studenten verstoren een persconferentie van het College van Bestuur van de Universiteit van Amsterdam, na de ontruiming van het Bungehuis.Beeld anp

Na de ontruiming van het Bungehuis in Amsterdam kan in elk geval worden vastgesteld dat er iets grondig is misgegaan in de communicatie tussen de bestuurders van de Universiteit van Amsterdam en de bezetters - overwegend studenten die protesteren tegen de ingrijpende bezuinigingen van de faculteit der Geesteswetenschappen. Beide partijen zeggen dat ze niets liever willen dan met elkaar overleggen. En beide partijen zeggen de kwaliteit van het onderwijs te willen dienen. Collegevoorzitter Louise Gunning zei het, nadat de bezetters uit het Bungehuis waren verdreven, nog eens: studenten en bestuurders zijn elkaars natuurlijke bondgenoten.

Aan de oprechtheid van bestuurders en studenten hoeft niet te worden getwijfeld. De faculteit der Geesteswetenschappen kampt al jaren met teruglopende studentenaantallen - met alle gevolgen van dien voor haar inkomsten. De faculteit moet vóór 2018 structureel 7 miljoen euro bezuinigen (op een budget van 82 miljoen). Van de 700 voltijdbanen op de faculteit zullen er 98 verdwijnen. Van de 28 bachelor- en 67 masteropleidingen die de faculteit nu nog aanbiedt, zal een groot aantal verdwijnen.

De klappen zullen vooral vallen bij 'de kleine letteren' (taal- en cultuurstudies met weinig studenten). Zo zouden de 'onrendabele' bacheloropleidingen Zweeds, Deens, Noors, Pools, Tsjechisch, Italiaans, nieuw-Grieks en Servisch/Kroatisch weleens helemaal uit Nederland kunnen verdwijnen. Eerder werden Roemeens, Fins, Hongaars en Portugees door dit lot getroffen. Andere vakken zullen worden gereduceerd tot onderdeel van een 'brede bachelor' - een operatie die in Groningen en Leiden al haar beslag heeft gekregen.

De vraag is echter of een universiteit deze zelfverwonding kan legitimeren met een verwijzing naar rendementen alleen. Natuurlijk: ze moet de besteding van publieke middelen kunnen verantwoorden. Maar ze verloochent haar opdracht als ze zich bij de verdeling van middelen uitsluitend door nutsdenken zou laten leiden. Volgens de studenten is een universiteit het aan zichzelf verplicht om ook kleine, onrendabele studies in stand te houden. Over dit fundamentele thema zou het lang verbeide gesprek tussen bestuurders en studenten moeten gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden