Studenten eisen geld terug van hotelschool

Hogeschool Zuyd gedagvaard...

AMSTERDAM Hogeschool Zuyd wordt vandaag gedagvaard namens 182 studenten en oud-studenten van de Hoge Hotelschool Maastricht. Zij eisen het geld terug dat zij hebben betaald voor stagebemiddeling en practica als kooklessen. Het gaat om bedragen die oplopen tot 1.800 euro per persoon, aldus advocaat Freek Barwegen, die de studenten samen met het Landelijk Studenten Rechtsbureau (LSR) vertegenwoordigt.

Naast 1.620 euro collegegeld betalen studenten in Maastricht voor de practica bedragen die per studiejaar variëren van 165 tot 640 euro en voor de stagebemiddeling – inmiddels vrijwillig – tweemaal 275 euro. Ter vergelijking: de hotelschool in Leeuwarden betaalt dit alles uit het collegegeld. Volgens het LSR hebben zich inmiddels zevenhonderd studenten gemeld die zich gedupeerd voelen.

Student Bastiaan Weijers nam het initiatief tot de zaak. Het balletje ging rollen toen hij de extra bijdragen weigerde te betalen en zijn medestudenten opriep hetzelfde te doen. In 2008 kreeg Weijers gelijk van de ombudsman van Hogeschool Zuyd, die concludeerde dat de verplichte bijdragen voor kookpractica in strijd zijn met de wetgeving, omdat er geen alternatief wordt geboden. Bovendien krijgt de hotelschool per student al 28 procent meer geld dan reguliere opleidingen.

Volgens Bert Nelissen, secretaris van het college van bestuur van Hogeschool Zuyd, zijn de bijdragen rechtmatig. ‘Een brief van het ministerie van Onderwijs uit 1994 biedt ruimte voor het vragen van vergoeding voor kookpractica.’

Barwegen stelt dat de brieven van de minister geen juridische status hebben. ‘Bovendien heeft de minister er baat bij om de situatie onduidelijk te houden’, aldus de advocaat. ‘Als de studenten het geld niet meer opbrengen, is de kans groot dat de hogeschool bij het ministerie van Onderwijs aanklopt.’

Nelissen zegt dat de hotelschool inmiddels wel op zoek is naar alternatieve manieren om de practica te organiseren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden