Studenten blijven voorlopig in bezet Maagdenhuis

Ongeveer driehonderd studenten zijn vanavond het Maagdenhuis in Amsterdam binnengevallen. De deur van het pand van de Universiteit van Amsterdam (UvA) werd na een vreedzame protestmars ingetrapt door boze studenten die het aftreden van het bestuur van de UvA eisen. Dat liet weten dat aftreden geen optie is. Burgemeester Eberhard van der Laan is zojuist aangekomen in het Maagdenhuis en beantwoordt vragen van de studenten.

Beeld anp

Van der Laan zei dat dit een duidelijk geval was van lokaalvredebreuk, maar dat er nog niet tot ontruiming wordt overgegaan, omdat de gemeente 'verantwoordelijk' wil zijn.

Van der Laan zei dat hij niet weggaat voordat hij alle vragen heeft beantwoord. 'Ik begrijp jullie problemen, maar dat betekent niet dat ik jullie acties steun', zei de burgemeester. Een van de studenten vroeg of Van der Laan zijn excuses wilde aanbieden voor de arrestaties bij de ontruiming van het Bungehuis dinsdag. Van der Laan zei daarop dat hij verplicht is om het besluit van de rechtbank uit te voeren.

Ook hoofdcommissaris van de politie Amsterdam Pieter-Jaap Aalbersberg is in het Maagdenhuis, het bestuurscentrum van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Hij zei tegen AT5 dat er nog niet ontruimd wordt. 'We zijn hier om te praten. Niet om te ontruimen.'

In elk geval een deel van de ongeveer driehonderd studenten zegt het UvA-pand te blijven bezetten tot het bestuur van de universiteit aftreedt. Ook de komst van de leden van het gewraakte college van bestuur kon daarin geen verandering brengen.

SP-Kamerlid Jasper van Dijk zegt de bezetters te steunen. Als ze willen blijven wil de SP voor broodjes en slaapzakken zorgen. Hij wil de eisen van de bezetters hebben, zodat hij morgen een debat daarover kan aanvragen met Jet Bussemaker. GroenLinks-leider Rutger Groot Wassink heeft burgemeester gebeld en gevraagd om niet te laten ontruimen. Dit meldt Volkskrant-verslaggever Willem van Ewijk, die ter plaatse is.

Voorzitter van het UvA-bestuur Louise Gunning toog met twee collega's naar het bezette bestuurspand van de universiteit met een oproep aan de studenten om het pand vreedzaam te verlaten en donderdag verder te spreken met elkaar. Daar gaven de bezetters geen gehoor aan.

Beeld anp

Discussie

De studenten gingen ter plekke in discussie met Gunning. De gemoederen liepen daarbij hoog op. 'Als jullie democratisch zijn, dan nemen jullie geen bezit van andermans eigendom. Ik sta niet toe dat jullie bezit nemen van dit pand', zei Gunning. 'Als u zegt dat wij hier niet thuishoren zegt u eigenlijk dat we niet in het bestuur thuishoren', zegt een studente tegen Gunning.

Nadat het bestuur het Maagdenhuis onverrichter zake rond 22.30 uur had verlaten, werden de bezetters opgeroepen barricades op te werpen. 'We hebben net begrepen dat het college van bestuur de politie opdracht heeft gegeven ons te ontruimen. De mensen die willen gaan, moeten nu gaan. De rest moet helpen het pand te barricaderen.' Ook werd de actievoerders op het hart gedrukt de naam en het nummer van een advocaat op hun lichaam te schrijven.

De bezetting van het Maagdenhuis was niet gepland, zegt Ian (27), student Geschiedenis. 'Ik blijf niet hoor. Ik heb geen slaapspullen en geen paspoort bij me.'

Intussen heeft het UVA-bestuur aangifte gedaan tegen de studenten die het Maagdenhuis bezetten. Dat heeft vicevoorzitter Hans Amman gezegd. De aangifte betekent dat de driehoek (burgemeester, politie en Openbaar Ministerie) een besluit zal nemen over al dan niet ontruimen van het Maagdenhuis.

Mars
De inval volgt op een protestmars langs verschillende locaties van de UvA. Honderden studenten, docenten en sympathisanten liepen mee. Met de demonstratie wilden de studenten steun betuigen aan de bezetters van het Bungehuis. Gisteren werd de bezetting, die elf dagen duurde, beëindigd door de politie. Hierbij werden 46 arrestaties verricht. Vandaag werd bekend dat de studenten niet vervolgd worden.

Op Facebook hadden vandaag 1300 mensen zich aangemeld voor de mars. De mars begon even na 17.15 uur na enkele toespraken voor de deur van het dinsdag ontruimde Bungehuis aan de Spuistraat.

Actievoerders liepen met trommels, toeters en vlaggen vanaf het Bungehuis via een omweg naar het Maagdenhuis aan het Spui. Ze droegen borden met leuzen als 'Weg met het CVB. Alle macht aan studenten en docenten', 'Kleine groep hè Louise?!', 'Weg uit ons Maagdenhuis' en 'Meer inspraak, meer democratie'.

Gijs (21) beschrijft hoe een harde kern van 'zes anarchisten' de deur begon in te trappen. Ze zagen door de opening van de deur hoe de ijzeren stutbalk doorboog. Twee jongens gaven de genadetrap en de deur ging open. Ongeveer tweehonderd studenten liepen naar binnen.

Beeld anp
Beeld anp

Bungehuis

Gisteren werd het Bungehuis, een gebouw van de faculteit geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA), ontruimd. De UvA spande een kort geding aan om de activisten uit het gebouw te krijgen en kreeg gelijk van de rechter. Die bepaalde vorige week dat de studenten moesten vertrekken en dat ze 1000 euro boete per dag moesten betalen als ze dat niet deden.

De studenten, verenigd in 'De Nieuwe Universiteit' lieten daarna weten niet van plan te zijn hun verzet te staken. 'De UvA heeft nooit serieus naar onze plannen willen luisteren, 'maar ons alleen met financiële en dreiging van geweld onder druk willen zetten', zeiden de studenten na de ontruiming. 'De Nieuwe Universiteit voelt zich dan ook genoodzaakt het verzet met hand en tand voort te zetten. Wij zullen ons altijd blijven inzetten voor een democratischer en transparanter hoger onderwijs systeem.'

Het Maagdenhuis kent een lange geschiedenis van bezettingen. Het Maagdenhuis werd in mei 1969 vijf dagen lang werd bezet door studenten die inspraak eisten in het universiteitsbestuur. Ook in 1978 (twee keer), in 1986, 1990, 1993, en 1996 werd het Maagenhuis bezet. In februari 2005 werd het Maagdenhuis voor de tiende keer l bezet, toen als protest tegen de plannen van - destijds - staatssecretaris Mark Rutte om het wettelijke collegegeld na vijf en een half jaar studie te verhogen.

Het Maagdenhuis in Amsterdam.Beeld ANP
Beeld anp
Beeld anp
Beeld anp
Beeld anp
Beeld anp
Beeld anp
Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden