Studenten achter test universiteit

Een meerderheid van de studenten vindt een toelatingsexamen de beste en eerlijkste manier van selecteren voor de toegang tot het hoger onderwijs....

Dit blijkt uit een enquête van de Katholieke Universiteit Nijmegen onder de enkele duizenden studenten die de afgelopen drie jaar bij wijze van experiment met extra toelatingstoetsen te maken hebben gehad.

Deze experimenten lopen bij opleidingen als geneeskunde en hbo-journalistiek in Utrecht en bij tandheelkunde in Nijmegen. Voor deze studies melden zich doorgaans meer kandidaten dan er studieplaatsen beschikbaar zijn.

Een deel van de kandidaat-studenten bij die opleidingen wordt de laatste jaren pas toegelaten na uiteenlopende tests op motivatie, aanleg en inzicht. Bij tandheelkunde moest bijvoorbeeld een motorische test worden afgelegd en bij journalistiek een schrijfopdracht. Enkele andere opleidingen hanteren psychologische tests of een toets op sociale intelligentie.

De meeste deelnemers (65 procent) kijken met tevredenheid terug op deze gehanteerde procedure. Van degenen die werden toegelaten juicht 88 procent de methode toe.

Onder de afgewezen studenten meent nog altijd 57 procent dat een test een geschikter en eerlijker methode is dan bijvoorbeeld loting of alleen een beoordeling van de middelbare-schoolprestaties. Ook de meeste ouders (65 procent) zien liever dat hun kinderen zelf enige invloed kunnen uitoefenen op hun toelating tot een opleiding.

Deze resultaten zijn een steun in de rug voor staatssecretaris Nijs van Hoger Onderwijs. Zij ziet een strengere en meer uitgebreide selectie van studenten als een manier om de kwaliteit van het Nederlandse hoger onderwijs op te krikken. Onder aanvoering van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) protesteerden studenten jongstleden vrijdag in Amsterdam, tegen onder meer deze selectieplannen.

De Universiteit Leiden liep deze week vooruit op het beleid van Nijs door aan te kondigen dat zij de komende jaren bij grote studies als rechten, psychologie en geschiedenis toelatingsexamens gaat hanteren voor alle nuldejaars studenten. Het bezit van een vwo-diploma alleen is dan geen garantie meer voor een plek op die faculteiten van de Leidse universiteit.

De onderzoekers merken op dat de wijze waarop de selectie wordt toegepast zeer belangrijk is. De criteria dienen bij alle betrokkenen ruim tevoren bekend te zijn en vooral zij dienen objectief te kunnen worden beoordeeld. Elke zweem van willekeur moet worden vermeden.

Bij de huidige experimenten voelden sommige studenten zich overvallen door de manier van toetsen. 'Onvoldoende informatie over de selectiecritera belemmert kandidaten in een adequate en gerichte voorbereiding', aldus de Nijmeegse onderzoekers. De overheid zou hierop streng moeten toezien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden