Nieuws Nieuws & achtergrond

Student veel meer geld kwijt aan studielening door kabinetsplan

Studenten zijn vanaf 2020 meer geld kwijt aan studieschulden doordat de rente wordt verhoogd. Zij zullen duizenden euro’s meer moeten terugbetalen aan de overheid dan nu het geval is. Dat staat in een wetsvoorstel dat het kabinet deze week naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Studenten bij de introductieweek van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Beeld ANP

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) vindt de maatregel onacceptabel en wil die snel van tafel hebben. Volgens de bond wordt het hoger onderwijs zo alleen bereikbaar voor een kleine groep in het land.

Het plan van minister Van Engelshoven van Hoger Onderwijs moet de overheid 226 miljoen euro gaan opleveren en is bedoeld om het leenstelsel betaalbaar te houden. Vanaf 2020 wordt de rente van studieleningen gekoppeld aan de 10-jaarsrente. Nu is dat nog de 5-jaarsrente. Door het langer vastzetten van rentes, worden deze hoger.

Bij een gemiddelde studieschuld van 21.000 euro is het maandbedrag dat oud-studenten momenteel terugbetalen aan rente en aflossing 70 euro. Dat stijgt tot zo'n 82 euro. Volgens de LSVb loopt dit op tot duizenden euro's bij een lening die 35 jaar duurt, terwijl bij het afschaffen van de basisbeurs sociale leenvoorwaarden waren beloofd.

‘Op deze manier verliezen studenten het vertrouwen in de politiek’, aldus voorzitter Geertje Hulzebos. ‘Zij bouwen meer schulden op door het afschaffen van de basisbeurs en nu ook nog eens door het verhogen van de rente op die schuld’. Ook het Interstedelijk Studentenoverleg wijst het plan af. 'Het is niet sociaal om mensen bij aanvang van hun werkende leven al meteen met een forse schuld te laten beginnen', aldus voorzitter Tom Brink in Trouw.

Studenten in een volle studiezaal van de Bibliotheek van de Rijksuniversiteit Groningen. Beeld Harry Cock / de Volkskrant

Kans op hypotheek

Sinds de invoering van het zogenoemde ‘sociaal leenstelsel’ in 2015 is de gemiddelde studielening gestegen van 14.000 naar 21.000 euro. Vorige maand waarschuwde het studentenoverleg voor de gevolgen van deze hogere lening na het afstuderen.

Zo is de hoge studieschuld funest voor de kans op een hypotheek, waarschuwde Van den Brink. ‘Lenen in het ‘sociale’ leenstelsel ontneemt starters de kans op een woning’, aldus Van den Brink.

Een oud-student met zo’n schuld die jaarlijks bruto 40.000 euro verdient (iets meer dan een modaal inkomen), kan hierdoor ruim 25.000 euro minder lenen voor een huis. Dit bleek uit een onderzoek van de studentenorganisatie onder de vijf grootste Nederlandse hypotheekverstrekkers. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.