Student uit vliegtuig verwijderd om gesprek in het Arabisch

Een Amerikaanse student is deze maand in Californië uit een vliegtuig gehaald omdat een andere passagier hem in het Arabisch iets hoorde zeggen. Dit deed de vrouw denken aan jihadisten. De politie nam de klacht serieus.

Sinds de aanslagen op de luchthaven in Brussel lopen er extra veiligheidsmensen rond op de luchthaven van Los Angeles. Beeld afp

Khairuldeen Makhzoomi stapte op 6 april in Los Angeles op het vliegtuig naar Oakland. Voordat het toestel opsteeg, belde hij aan boord met zijn oom in Bagdad om hem te vertellen over een diner waar hij was geweest, waar ook de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, had gesproken.

Makhzoomi (26) studeert aan de Universiteit van Californië in Berkeley en is zoon van een diplomaat. Zijn vader is door Saddam Hoessein opgepakt, in de Abu Ghraib gevangenis gezet, en later vermoord. In 2010 kwam de jongen met zijn familie als vluchteling vanuit Irak naar de VS.

'Potentiële bedreigingen'

Over de telefoon vertelde Makhzoomi vol enthousiasme over het diner waar kip werd geserveerd en het moment dat hij zelf opstond om de secretaris-generaal een vraag te stellen over Islamitische Staat. Toen zag Makhzoomi dat de vrouw in de stoel voor hem zich had omgedraaid en naar hem staarde. Hij vertelde zijn oom dat hij zou terugbellen als het vliegtuig geland was en sloot af met de woorden 'inshallah', een heel gebruikelijke Arabische uitdrukking die 'als god het wil' betekent. Op dat moment stond de vrouw op, liep naar de deur van het toestel en vertelde het personeel dat ze had gehoord hoe een passagier 'potentiële bedreigingen' had geuit.

Binnen twee minuten werd de student benaderd door twee politiemannen en iemand van Southwest Airlines die zich in het Arabisch aan hem voorstelde. Makhzoomi moest mee naar buiten. Hij voelde zich angstig en liet een video van het diner met Ban Ki-moon op zijn telefoon zien. Waarom, wilden de mannen weten, moest je daar in het Arabisch over praten? 'Op een toon alsof ik een dier was', zegt Makhzoomi tegen de New York Times. Uiteindelijk werd de student boos en mopperde dat dit klaarblijkelijk is waar islamofobie in de VS toe leidt. Hierop kreeg Makhzoomi te horen dat hij niet meer terug aan boord mocht komen.

De student werd meegenomen naar de terminal en onder begeleiding van zes politiemannen (onder wie één met een hond) gefouilleerd. Drie agenten van de FBI onderwierpen hem vervolgens aan een verhoor. Ze wilden weten wat hij had gezegd over martelaren en Makhzoomi vertelde dat hij alleen maar het woord 'inshallah' had gebruikt. Uiteindelijk mocht hij weer gaan, kreeg zijn geld terug en reisde met een andere maatschappij naar Oakland. Er werden geen excuses gemaakt.

Een toestel van Southwest Airlines landt op de luchthaven van Los Angeles. Beeld afp
Sinds de aanslag op de luchthaven van Brussel is er extra veiligheidspersoneel ingezet op de luchthaven van Los Angeles. Beeld afp

'Het nieuwe normaal'

Na een paar dagen nam de student contact op met de Raad voor Amerikaans-Islamitische Relaties, die tegen CNN verklaarde dat het incident 'deel uitmaakt van een alarmerende trend'. 'Het is problematisch omdat er dit jaar alleen al meerdere klachten tegen Southwest en andere maatschappijen zijn. Dit is het nieuwe normaal voor moslims die vliegen.'

Volgens Southwest gaat veiligheid boven alles. 'We zouden nooit iemand van boord halen als het besluit niet volgens procedures was genomen. We keuren discriminatie ten zeerste af.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden