'Student moet minder in de spits reizen'

Als studenten minder in de spitsuren met het openbaar vervoer reizen, dan kan dat voor het ministerie van Onderwijs een besparing opleveren van maximaal 205 miljoen euro per jaar. Onderwijsinstellingen moeten dan wel hun lessen beter spreiden, zegt de 'taskforce' die is opgericht voor efficiënter gebruik van het ov door studenten.

Reizigers stappen in de spits op de trein op Rotterdam Centraal. Beeld anp
Reizigers stappen in de spits op de trein op Rotterdam Centraal.Beeld anp

De speciale 'taskforce' onder leiding van de Rotterdamse oud-wethouder Jeannette Baljeu is al meer dan een jaar bezig om te onderzoeken of studenten vaker buiten de spits kunnen reizen. Baljeu overhandigde het rapport van de werkgroep donderdag aan onderwijsminister Jet Bussemaker.

De OV-kaart is voor studenten gratis maar kost het ministerie van Onderwijs dit jaar bijna 840 miljoen euro. Als minder in de dure spits wordt gereisd, dan is het ministerie minder geld kwijt aan het contract met de openbaar vervoersbedrijven. Het bespaarde geld kan weer in het onderwijs worden gestopt.

De helft van het aantal kilometers dat studenten afleggen, is in de spits. Als dat wordt teruggebracht, is dat ook gunstig voor de totale drukte in het openbaar vervoer op die tijdstippen. Verder kan het aantal reiskilometers omlaag als studenten meer korte ritten maken op een (elektrische) fiets. Proeven daarmee verlopen goed, aldus de werkgroep.

Volgens Baljeu kunnen onderwijsinstellingen hun lesroosters aanpassen zodat studenten vaker in de goedkope daluren kunnen reizen. De meeste lessen zijn nu tussen negen uur 's ochtends en drie uur in de middag. Daarna staan bij bijna de helft van de onderwijsinstellingen veel lokalen leeg. Ook hoeven studenten minder op pad als zij vaker colleges online kunnen volgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden