Student Mark Zuckerberg en Idols-deelnemer Mostafa

Opwekkend: Mark Zuckerberg was niet altijd megalomaan. En hoe Mostafa misschien toch even zijn Idols-contract had moeten lezen.

Haro Kraak
Mark Zuckerberg. Beeld epa
Mark Zuckerberg.Beeld epa

Top

In een ruim tien jaar oud filmpje dat deze week opdook, houdt Mark Zuckerberg een beker bier vast, terwijl hij met blote voeten op een bank zit en vertelt over zijn start-up, toen nog thefacebook.com geheten.

'Het is een soort netwerk voor universiteiten', legt hij uit. Op de achtergrond doen collega's een 'keg stand', waarbij je een handstand op een fust doet en zo veel mogelijk bier in een teug drinkt.

Zuckerberg zegt ondertussen dat hij het cool vindt als hij op de campus iemand ziet die op Facebook zit. In tegenstelling tot veel andere start-ups beweert hij niet van plan te zijn om de hele wereld te veroveren.

Deze week censureerde Facebook een gedicht van Annabel Nanninga over Erdogan omdat het haatdragend zou zijn. Ook werd cartoonist Ruben L. Oppenheimer geblokkeerd, omdat hij een spotprent had gepost. Op Facebook moet het vrije woord wel gezellig blijven.

Tegelijkertijd werd Zuckerberg door Time uitgeroepen tot een van de invloedrijkste mensen op aarde, omdat hij 99 procent van zijn vermogen aan goede doelen geeft en de hele wereld wil veroveren, pardon: met elkaar wil verbinden.

Mooi hoe zo'n filmpje laat zien dat Zuckerberg niet altijd een megalomane filantroop was die alleen maar gepolijste vrolijkheid tolereert.

Haro Kraak

Flop

Door 'omstandig heden' arriveerde Mostafa uit Heemskerk zes uur te laat bij zijn Idols-auditie, in het 30 kilometer verderop gelegen Hoofddorp. 'Nou eh, recording artist, producer en singer-songwriter Mostafa', zei jurylid Jamai toen auditant 4.381 eindelijk op het punt stond om 'I Want it That Way' van de Backstreet Boys te zingen. 'Heel veel succes!'

Veel zielen, één gedachte: iedereen met een naar behoren functionerend gehoor kon woensdag 23 maart tijdens de eerste uitzending van Idols 5 concluderen dat Mostafa beter thuis had kunnen blijven. Dat idee kreeg hij zelf ook. Mostafa spande een kort geding aan tegen producent Blue Circle, een dappere maar weinig snuggere poging om een stok voor zijn televisieafgang te steken.

Deze week publiceerde de rechtbank Amsterdam het vonnis, samen te vatten als 'lees anders even het contract dat je hebt ondertekend'. Dat de juryleden aanvankelijk dachten dat het om een grap ging, noemde de rechter 'gelet op de slechte prestaties begrijpelijk'. Bij Idols kan slecht óók goed genoeg zijn voor 'one minute of fame'. Zo kennen we de talentenjacht weer. Zo had Mostafa Idols kunnen kennen. Maar vooral had een béétje zelfkennis hem een hoop proceskosten en moeite kunnen besparen.

Gidi Heesakkers

Idols-deelnemer Mostafa. Beeld
Idols-deelnemer Mostafa.Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden