Student India levert Australië naast goudgeld ook haat op

Racistisch getint geweld wordt in Australië met persreisjes en wandeltochten bestreden. Er staat te veel geld op het spel.

Van onze correspondent Marc van den Broek

De 27-jarige Kanan Kharbanda is een Indiase student zoals er zo veel rondlopen in Australië. Klein, pikzwart haar, een gewone Indiase jongen. Hij had alleen de pech om vorig jaar bij een treinstation in Melbourne een groepje dronken jongeren tegen het lijf te lopen.

Nee, hij had geen dollar op zak en werd in elkaar geslagen. Zo hard dat hij niet meer kan zien met zijn rechteroog.

‘Dat ik ben geslagen, is waarschijnlijk pech. Verkeerde plek op het verkeerde tijdstip’, zegt Kharbanda. ‘Ik ben vooral kwaad over wat er daarna gebeurde. De politie kwam, maar wilde geen ambulance bellen. Ik werd uitgemaakt voor ‘klerebuitenlander’ die een taxi moest nemen. In het ziekenhuis zag ik pas na zes uur een dokter. En nu mis ik een oog.’

Kharbanda heeft zich thuis in Noord-India laten behandelen. ‘Ik vond het hier niet prettig.’

En zoals Kharbanda zijn het afgelopen jaar meer Indiase studenten aangevallen en mishandeld. Enige tientallen, zegt de organisatie van Indiase studenten in Australië, die meent dat racisme een rol speelt.

Indiase studenten zijn succesvol in Australië. Ze werken hard en vinden gemakkelijk baantjes om de studie te bekostigen. En dat steekt de Australiërs, zeker in tijden van crisis, stelt de organisatie.

De woede over de aanvallen liep zo hoog op dat in Sydney en Melbourne vorige maand rellen uitbraken toen Indiase studenten gingen demonstreren. In Melbourne blokkeerden ze een kruising voor het hoofdstation. De politie dreef ze hardhandig uit elkaar. Zondag is er tijd voor verzoening. De burgemeester en de premier van de deelstaat Victoria gaan in Melbourne met migranten voorop in een ‘Harmony Walk’.

De beschuldiging van racisme kwam hard aan. In India demonstreerden mensen tegen Australië en werden foto’s van de Australische premier Kevin Rudd verbrand. De regering in New Delhi tekende formeel protest aan.

In Australië zei Rudd dat er van racisme geen sprake is. ‘Elke Indiase student is welkom. Het bijzondere van Australië is de tolerantie. Iedereen kan hier zichzelf zijn.’ De politie noemde de Indiase studenten gemakkelijk doelwitten, die niet van zich afbijten. Met racisme heeft het niets te maken.

Rudd is niet alleen bang dat het imago van een succesvol multicultureel land aan diggelen gaat. Internationale studenten zijn belangrijk voor de economie. De ongeveer 400 duizend buitenlandse studenten, het merendeel afkomstig uit India (90 duizend) en China, brengen jaarlijks bijna negen miljard euro in het laatje.

Onderwijs is daarmee belangrijker voor de economie dan export van landbouwproducten of toerisme. Alleen de verkoop van kolen en ijzererts brengt meer op.

Om de schade te beperken, haalde Rudd Indiase journalisten naar Australië, die met eigen ogen konden zien hoe het is gesteld. Op dit moment toert een parlementaire delegatie door India om Australië als veilig land aan te prijzen.

En in Melbourne wordt zondag gewandeld voor verzoening. Kharbanda gaat er ook heen. De student is terug in Melbourne om zijn opleiding tot accountant te voltooien. Hij vindt het belangrijk mee te lopen, al weet hij niet of hij voorgoed in Australië blijft. ‘Je moet die beslissing niet laten afhangen van een verschrikkelijke ervaring. Maar goed. Ik kwam naar Australië voor een stralende toekomst en ik ben nu blind aan een oog.’

Studenten uit India protesteren in Australië tegen rasisme. (AFP) Beeld
Studenten uit India protesteren in Australië tegen rasisme. (AFP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden