nieuws

Student die Russische agenten de grondwet voorlas veroordeeld tot twee jaar vrijheidsbeperking

Een Moskouse rechtbank heeft de Russische student Olga Misik veroordeeld tot 2 jaar en 2 maanden vrijheidsbeperking. Misik werd wereldwijd bekend toen ze op haar 17de tijdens een oppositiedemonstratie de grondwet voorlas aan agenten van de Russische oproerpolitie.

Tom Vennink
27 juli, 2019. Olga Misik in Moskou tegenover een leger aan oproerpolitie.  Beeld AP
27 juli, 2019. Olga Misik in Moskou tegenover een leger aan oproerpolitie.Beeld AP

Misik, nu 19 jaar, werd dinsdag samen met twee activisten veroordeeld voor het ophangen van een protestposter en het aanbrengen van roze waterverf op de ingang van het Openbaar Ministerie in augustus 2020. Ze mag de komende 2 jaar en 2 maanden haar woonplaats Voskresensk – een stadje buiten Moskou – niet verlaten en moet tussen 22.00 uur en 6.00 uur thuis zijn.

Haar slotwoord in de rechtbank wordt onder critici van president Poetin gedeeld als een pamflet tegen de hevig toegenomen repressie van de autoriteiten. Misik verdedigde daarin haar keuze om te protesteren tegen ‘het fascistische regime’: ‘Ik heb de juiste keuze gemaakt en de juiste keuze heeft in een totalitaire staat altijd ernstige gevolgen.’

In beroep

De vrijheidsbeperking is een milde straf vergeleken bij de celstraffen die vreedzame demonstranten de afgelopen maanden opgelegd hebben gekregen. Maar Misik legt zich niet bij neer bij de veroordeling die volgens haar het gevolg is van haar actie waarbij ze de grondwet voorlas: haar advocaat heeft aangekondigd in beroep te gaan.

De afgelopen negen maanden moest Misik zich al houden aan vrijheidsbeperkingen in afwachting van de uitspraak. Haar studie aan de prestigieuze Moskouse Staatsuniversiteit is daardoor onder druk komen te staan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden