Student die niet spiekt krijgt korting in winkel
Het was een fraai staaltje van bedrog. Daags voor zijn examen kalkte de student de muren van het leslokaal vol met leerstof....
Maar de zonnebril die hij de volgende dag tijdens het examen opzette, was de professor wel opgevallen. En dat de student bovendien telkens naar de muur zat te turen, was minstens zo verdacht. Toen de professor de bril zelf opzette, kwam de fraude letterlijk aan het licht.
Over dit wonderlijk geval van oplichterij aan de Universiteit van Maryland in de Verenigde Staten wordt jaren later nog altijd met verbazing gesproken. De verblufdheid is negatief, dat spreekt vanzelf. Zeker als Patrick Connolly de anekdote vertelt.
Connolly (23) is student klassieke talen en voorzitter van de Student Honor Council. Deze commissie verspreidde onlangs een speciale kortingskaart onder vijfduizend studenten. 'Ik beloof de code van academische integriteit te eerbiedigen en hiermee een gemeenschap van vertrouwen te creëren', luidt het opschrift op het pasje, dat na ondertekening 10 tot 25 procent korting biedt in tien winkels op de universiteitscampus.
'Het is geen beloning voor eerlijkheid, of een poging integriteit af te dwingen', zegt Connolly. De actie is vooral bedoeld om studenten bewust te maken van het belang tijdens de vierjarige opleiding niet vals te spelen. Connolly draait er niet omheen. Op de middelbare school spiekte ook hij wel eens. Maar nu niet meer. 'Ik ben gegroeid als mens.' Onethisch gedrag vindt hij verwerpelijk. Consequenties zijn immers niet te overzien. 'Een dokter kan zich tijdens zijn opleiding verschuilen achter leugens. Maar na zijn afstuderen riskeert hij de levens van patiënten.'
De Student Honor Council waakt over het ethisch reilen en zeilen op campus. Jaarlijks buigt de commissie zich over circa 150 gevallen van academische oneerlijkheid. Tweederde blijkt zuivere zwendel, en de bestraffing is het stempel XF in het dossier. De letter F staat voor failure, de letter X duidt op valsspelen.
Door het volgen van een zesweekse cursus krijgt de betrapte student kans op eerherstel, maar niet iedereen slaagt erin het bezoedelde dossier schoon te wissen. 'Die sanctie kan heel vervelend zijn als een toekomstige werkgever of een vervolgopleiding het dossier opvraagt', aldus Connolly.
De Universiteit van Maryland is een van de ongeveer honderd Amerikaanse colleges waar dit 'ere-systeem' bestaat. 'En statistieken wijzen uit dat er minder wordt vals gespeeld dan elders.' De omvang van studie-bedrog is weliswaar moeilijk te meten, maar dat het bestaat, en dat studenten steeds vindingrijker worden, staat als een paal boven water.
Het aloude afkijken bestaat nog steeds. Net als het gelegenheid geven tot overschrijven door medestudenten ('even strafbaar', aldus Connolly). Het verzinnen van wetenschappelijke gegevens om tot juiste uitkomsten te komen, blijft in laboratoria een beproefd middel. En via piepers worden tijdens examens gecodeerde boodschappen doorgeseind.
Met name het Internet blijkt in toenemende mate een toevluchtsoord voor plagiaat. Opstellen worden zonder blikken of blozen gedownload. Er bestaan zelfs bedrijven die voor vijf dollar per pagina complete opstellen aanbieden, weet Connolly. 'Thousands and Thousands of Papers is zo'n firma. Over elk onderwerp is een opstel verkrijgbaar.'
Er valt niets tegen te doen, want het bedrijf verkoopt het materiaal met de vermelding dat het alleen mag worden gebruikt als handleiding. Maar Connolly weet dat studenten die voorwaarde aan hun laars lappen. Waakzaamheid van docenten is de enige vorm van controle. Per slot van rekening weten zij of de student intelligent genoeg is voor dat perfecte opstel.
Tim Overdiek