StudeerWijzer

Stel: je wilt muziekleraar worden, niets leuker dan dat, want je bent gek van muziek. Het is mooi om zo'n ideaal te hebben....

Maar zelfs de muziekleraar in spé heeft behoefte aan feiten. Waar kan hij zo'n opleiding volgen? Welke opleiding is de beste? Hoe goed zijn de docenten, hoe goed is de outillage? Hoe groot is die opleiding eigenlijk? Zijn er in die stad wel kamers te huur? Is er iets cultureels te beleven, is er een uitgaansleven? En natuurlijk: is er wel werk voor muziekleraren? En zo ja, wat verdient een muziekleraar eigenlijk?

Met behulp van ouders, open dagen, decanen en websites valt best wat informatie te verzamelen over dit soort onderwerpen. Maar voor het eerst is bijna alles wat er over opleidingen, over studentensteden en over banenkansen te weten valt, op één website verzameld en overzichtelijk te raadplegen in de StudeerWijzer: op de website van de Volkskrant.

Van elke bacheloropleiding aan universiteit en hogeschool bieden we een stortvloed aan informatie. Natuurlijk waar de studie gedaan kan worden. Wat is de vereiste vooropleiding? Waar zit die opleiding precies? Wat vinden de studenten van de docenten? Wat van de gebouwen? Zouden ze deze studie een volgende keer weer kiezen? Zit je straks tussen alleen maar jongens? En natuurlijk wil je op al deze punten alle mogelijke opleidingen van één soort met elkaar vergelijken.

Als je wat minder zeker weet wat je wilt, als je de horizon nog aan het aftasten bent, ook dan heb je massa's informatie nodig. Je moet elke studie die je ook maar een beetje aanspreekt kunnen aanklikken, kijken wat voor banen je ermee kunt krijgen, wat voor toelatingseisen er zijn, enzovoorts. Wie later vooral geld wil verdienen, kan alle opleidingen sorteren op latere verdienste, wie vooral tevreden wil zijn met zijn studie kan daarop selecteren.

Nooit eerder waren er zo veel essentiële gegevens voor de studiekeuze zo makkelijk bereikbaar.

De gegevens zijn verzameld door het onafhankelijke bureau Choice in Leiden. Dat bureau geeft al tien jaar de Keuzegids Hoger Onderwijs uit (de nieuwe versie komt vandaag uit) waarin feitelijke gegevens en oordelen van studenten over hun opleidingen staan. Dit bureau heeft ondermeer een enquête gehouden onder twintigduizend studenten, waarin ze hun oordeel geven over hun studie. Dat toch niet over alle studies een studentenoordeel op de site staat, heeft drie oorzaken: sommige studies zijn te jong om er al een oordeel over te hebben; van sommige studies kreeg Choice niet de adresgegevens van de studenten; en sommige studies zijn zo klein, dat er niet genoeg studenten in de steekproef zaten.

De arbeidsmarktgegevens op de website zijn verzameld door het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt in Maastricht, dat in opdracht van hogescholen en universiteiten al jaren enquêtes houdt onder afgestudeerden. Ze zijn gebaseerd op een enquête die in november vorig jaar werd gehouden onder mensen die anderhalf jaar eerder waren afgestudeerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden