Struinen en fietsen door uiterwaarden

De pijl op het ovale bordje wijst onverbiddelijk naar de teen van de dijk; naar heuphoge brandnetels die uitbundig zwaaien naar hun potentiële slachtoffers....

Het alternatief ligt voor de hand: uitwijken naar het pad op de dijk, vanwaar de wandelaar uitzicht heeft op de drukst bevaren rivier van Europa; op lintbebouwing die menig randstedeling als het summum van woongenot beschouwt; en op het priktracé in de uiterwaarden van de Waal dat hij eigenlijk moet volgen.

De nieuwe struinroute tussen Tiel, Varik, Heerewaarden en Wamel kan nóg een - vervelende - verrassing opleveren: het veer bij Varik, dat alleen in juli en augustus dagelijks vaart (in mei, juli en september in de weekeinden) en dat tussen 17.30 en 18.00 uur onherroepelijk aan zijn laatste overtocht begint.

Afhankelijk van de plaats van vertrek is de wandelaar in geval van (domme) pech aangewezen op de 'Hendrikus', het veer tussen Tiel en Wamel, dat drie uur langer in de vaart is. Dit alternatief vereist flink doorstappen, want het struintraject is op beide oevers van de Waal ongeveer even lang: tien kilometer over merendeels onverharde paden en zandstrandjes.

De struinroute is bewegwijzerd en kan zonder beschrijving worden afgelegd. Maar dat is niet handig. De brochure bevat naast bondige informatie over onder andere natuurontwikkelingsgebieden die de wandelaar passeert of doorkruist, ook een kaart waarop met blauwe stippellijnen voor de struiner-pur-sang een extra rondje diep in de uiteraarden staat aangegeven. Verkeerd lopen kan bijna niet tenzij een bordje schuil gaat achter hoog opschietende flora en je in de Dreumelsche Waard terechtkomt op een pad dat is ondergescheten door eenden, meeuwen, ganzen en aalscholvers.

Het veer bij Varik tegenover de 'dikke' toren kan evenals het Bezoekerscentrum De Grote Rivieren in Heerewaarden aan de overkant van de Waal ook worden gebruikt als startpunt voor de Fort Sint Andriesroute, een bewegwijzerde fietsroute van 35 kilometer, die duizend meter moet worden gedeeld met struiners.

De route slingert door een gebied waar 'wilde' Waal en 'milde' Maas elkaar tot op enkele honderden meters naderen. Het Gat van Heerewaarden (of Waalse Gat) en het Voornsche Gat vormden in het verleden natuurlijke verbindingen tussen beide rivieren die werden bewaakt door forten waarnaar het natuurontwikkelingsgebied Fort Sint Andries is vernoemd. Maar het door mensenhanden gegraven Gat van Sint Andries bestaat nog steeds evenals Dorp aan de rivier Lith waar je vanzelf terecht komt. Via een veer. Dat wel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden