Struikelen voor de finish

Bridgefinales hebben vaak bloedstollende ontknopingen, waarin een enkel wedstrijdpunt de doorslag kan geven. Iedereen herinnert zich het kostbaarste wedstrijdpunt uit de geschiedenis: de halve imp waarmee het Nederlandse vrouwenteam in 2000 de wereldtitel greep. Tijdens de halve finale van de White House Junior Internationals in Amsterdam tussen de juniorenteams van Nederland en Bulgarije ontvouwde zich een identiek scenario. Op het scorebord na 41 (van 42) spellen prijkte een gelijke stand (62-62 in imps). Een overslag, een extra downslag of een deelscore swing. Een minimale score besliste over winst of verlies. De Bulgaarse leider had de finale in handen maar struikelde op onbegrijpelijke wijze. Ook de eindstrijd tegen Israël (dat nipt Zweden elimineerde) ging lang gelijk op. Nederland (Berend van den Bos-Joris van Lankveld, Aarnout Helmich-Gerbrand Hop) sloeg drie spellen voor het einde een beslissend gat en hield de Carrousel Cup in eigen huis.

De waarde van azen was afgelopen week in het Witte Huis betrekkelijk. In diagram 1 zag oost veel in schoppen aas, maar kwam bedrogen uit.

Zie diagram 1

westnoordoostzuid

-paspas1¿

dbl1¿pas3SA

pas4¿pas4¿

pas5¿pas6¿

paspasdblpas

paspas--

Zuid (Van den Bos) had voor een ruitencontract een geweldige hand en stoomde na 4¿ en 5¿ (last train) onvervaard door naar slem. Dit is aan de hoge kant, zeker met zowel ¿AV, ¿H als ¿A in het licht van het informatiedoublet waarschijnlijk in west.

Een troefuitkomst zou de leider in grote problemen hebben gebracht. West kwam echter trouw aan het uitkomstvragende - eerstgeboden kleur van de dummy - doublet van oost uit met ¿4, ¿H, ¿A, getroefd in zuid. ¿A en r*B overgenomen met ¿V in de dummy. Op ¿VB gingen ¿8 en ¿B uit zuid weg.

De leider concludeerde uit het spelen van oost-west dat de schoppen vier-vier verdeeld zaten en troefde een schoppen.

Een klaveren afgestaan, een klaveren getroefd in noord en op de dertiende schoppen verdween de laatste klaveren van zuid: +1540 en tegen de 3SA voor 630 van de andere tafel een belangrijke bijdrage (+14 imps) voor de winst in de halve finale.

Junioren schuwen het ruwe werk allerminst. Toch etaleren zij ook regelmatig, zoals in diagram 2, een fijngevoelige techniek.

Zie diagram 2

westnoordoostzuid

---1¿

2¿2SApas3¿

dbl4¿paspas

pas---

Tegen Nederland kwam west tegen 4¿ uit met de singleton klaveren. De leider (Van Lankveld) won ¿H, en speelde schoppen naar ¿H. Het welslagen van 4¿ leek - met twee slagen in ruiten te verliezen en een vaste hartenverliezer - afhankelijk van de keuze in troef: snijden of ¿AH slaan?

Zuid kwam met iets heel anders op de proppen. In de derde slag een kleine ruiten uit de dummy, ¿9 voor ¿10 in west. Deze nam een tweede ruitenslag mee, wilde de harten niet openbreken en speelde ruiten in de drievoudige renonce: ¿2, ¿V en ¿A in zuid. Met ¿B de laatste uitstaande troef getrokken; er ging niet meer dan een hartenslag verloren.

Tegen de Israëlische leider nam west ¿AH mee en speelde klaveren voor ¿H. De leider koos verkeerd in schoppen met ¿H en ¿A. Toch was er redding: ¿A en ¿V gevolgd door ¿A en ¿H. Daarna in troef van slag naar oost, die alleen klaveren over had.

Oost speelde gedwongen in de dubbele renonce zodat de hartenverliezer van zuid in rook opging.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden