Structuur BBC gaat op de schop

De BBC zal worden hervormd. Zo zal er vrijwel zeker een einde komen aan de zelfregulering van de Britse staatsomroep....

Van onze correspondent Peter de Waard

Hoe de nieuwe structuur van de BBC eruit komt te zien, hangt volgens de minister vooral af van de aanbevelingen van de commissie onder leiding van Lord Hutton die een onderzoek zal instellen naar de zelfmoord van de wapenexpert David Kelly.

De BBC ligt door deze zaak zwaar onder vuur. De omroep berichtte in de afgelopen maanden dat de regering dossiers van de inlichtingendiensten over massavernietigingswapens in Irak heeft aangedikt. De bron van dit verhaal bleek David Kelly te zijn. Kelly ontkende vorige week dinsdag tijdens een hoorzitting de uitlatingen te hebben gedaan. Twee dagen later pleegde hij zelfmoord.

De BBC-directie heeft de journalisten die Kelly als hun bron gebruikten, steeds gedekt. Ook de Board of Governors - het hoogste toezichthoudende orgaan - schaarde zich enkele weken geleden achter de eigen journalisten zonder te weten dat Kelly de betreffende bron was.

Jowell zegt dat de regering in de herfst een radicale en uitgebreide evaluatie zal maken naar de huidige structuur van de BBC. De omroepbijdrage - die in Groot-Brittannië 150 euro bedraagt - zal daarbij niet ter discussie worden gesteld.

Wel zal de regering bekijken of het toezicht op de BBC niet moet worden overgedragen aan de Ofcom, een onafhankelijke waakhond die ook toezicht houdt op de commerciële zenders. Veel zal afhangen van wat Lord Hutton vindt over de handelwijze van de BBC in de nasleep van de oorlog in Irak. 'Vanzelfsprekend moeten we de aanbevelingen van Lord Hutton serieus nemen. De BBC is een van 's lands meest gerenommeerde instituten die door de mensen - net als de NationalHealth Service - als een symbool wordt gezien van wat goed is aan Groot-Brittannië', aldus de minister. 'Maar de BBC moet dat vertrouwen ook verdienen.' Lord Hutton zal vermoedelijk zijn onderzoek in de eerste week van augustus beginnen. De hoorzittingen zijn openbaar, maar zullen niet door de televisie en radio worden uitgezonden.

Gisteren kwam het opnieuw tot een aanvaring tussen de BBC en de regering. De BBC meldde donderdagavond dat Blairs' perschef Alastair Campbell zou hebben besloten op te stappen in verband met de zaak-Kelly. Volgens de BBC zou Campbell dat besluit in de herfst bekendmaken, nadat zijn naam is gezuiverd door de commissie-Hutton. Gisteren noemde een woordvoerder van Blair het bericht slechts 'roddel'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden