NieuwsOmgevingsdienst

Structureel probleem bij omgevingsdiensten, ‘nieuw kabinet moet hier topprioriteit aan geven’

Omgevingsdiensten, in Nederland verantwoordelijk voor vergunningsverlening, toezicht en handhaving op het gebied van milieu, zijn niet voldoende in staat om hun werk uit te voeren. Ze missen kennis, financiële middelen en kunnen niet onafhankelijk opereren.

Jasper Knegt
Tata Steel in IJmuiden.  Beeld Hollandse Hoogte / EPA
Tata Steel in IJmuiden.Beeld Hollandse Hoogte / EPA

Dat blijkt uit het het rapport van adviescommissie vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH) onder leiding van oud-burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen. Het ontbreken van een onafhankelijke positie heeft twee oorzaken. De 29 diensten missen de bevoegdheid om taken uit te voeren en medewerkers kunnen de hoeveelheid aan verschillende werkzaamheden niet aan. Ook missen medewerkers door een tekort aan financiering de benodigde kennis en specialisatie.

Aanleiding voor het onderzoek was het tekortschietend toezicht van de diensten in onder andere zaken rond Tata Steel. De Randstedelijke Rekenkamer concludeerde in januari dit jaar dat de omgevingsdienst te laat was met het actualiseren van vergunningen, ingrijpen bij overtredingen en dwangsommen niet tijdig werden geïnd, waardoor ze vervielen.

Omvang probleem

De omvang van de milieuschade die hierdoor is aangericht valt niet exact te bepalen. Uit verschillende casussen zoals Tata blijkt wel dat er, ondanks de dienst, toch veel schadelijke stoffen in het milieu kunnen belanden.

In juni 2020 kreeg de commissie van staatssecretaris Stientje van Veldhoven de opdracht om te adviseren over het effectiever maken van het stelsel van vergunningverlening. ‘Het fundament staat, maar ingrijpende maatregelen zijn nodig’, zegt van Aartsen. De commissie komt met tien aanbevelingen om de situatie te verbeteren, waaronder het landelijk financieren van de diensten en het vergroten van de capaciteit voor strafrechtelijke handhaving en vervolging.

Vanwege de urgentie van het probleem roept de commissie de politiek op om er meteen werk van te maken na de verkiezingen. ‘Politici reageren alleen op de incidenten, maar er is een structureel probleem. De verantwoordelijk bewindspersoon in het nieuwe kabinet moet hier topprioriteit aan geven.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden