Strop om mijn nek

Ik ben een meisje van 16 met intelligentie op atheneumniveau én dyslectisch. Minister Marja van Bijsterveldt wil leerlingen verleiden tot grote prestaties (Binnenland, 22 maart). Ik wil haar iets voorleggen: vanwege mijn dyslexie werd mij havo geadviseerd.


Na drie jaar heel hard werken en veel frustratie bij de talen kon ik in havo 4 een bètaprofiel kiezen. Engels is helaas een verplicht onderdeel om mijn diploma te kunnen halen.


Nu legt u doodleuk de lat nog hoger door de 'zesjecultuur' aan te pakken. U verhoogt de eis van minimaal een 4 op de eindlijst naar een 5. U heeft werkelijk geen idee wat u daarmee mij en mijn lotgenoten aandoet. Ik ben dankzij u genoodzaakt over te stappen naar het mbo!


U zegt zich in te zetten voor 'excellentie' en een beter toekomstperspectief. Ik zie dat niet, ik zie dat uw plannen de strop om mijn nek zijn. Kom niet aan met politiek correcte antwoorden zoals 'de docenten zijn er om zowel de excellente, als de leerlingen met dyslexie te begeleiden'.


Gaat u zelf eens een maand voor de klas staan, dan kunt u zien dat daar echt geen ruimte voor is. Het enige dat ze mij kunnen bieden, is een vergroting van het lettertype bij een proefwerk en verlenging van tijd. Daar moet je het maar mee doen!


Runa Dancy (16), Groningen


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.