Stroomnet kan aantal centrales niet aan

Energiebedrijven willen consument laten opdraaien voor overbodige kolencentrales...

Van onze verslaggever Michael Persson

Amsterdam In Nederland worden de komende jaren zoveel nieuwe centrales gebouwd, dat het elektriciteitsnet dat niet aankan. Door het grote aanbod zullen er files ontstaan op het hoogspanningsnet, die pas worden opgelost als de centrales worden uitgeschakeld. De energieproducenten willen dat de consument voor de kosten daarvan opdraait.

Dat blijkt uit een advies dat de energiebedrijven naar het ministerie van Economische Zaken hebben gestuurd. Met de brief proberen de bedrijven de besluitvorming te beïnvloeden rond een nieuwe energiewet, die de komende maanden in de Tweede Kamer aan de orde komt.

Het kabinet kondigde eerder dit jaar aan dat het groene stroom voorrang wil geven op het elektriciteitsnet. Het kabinet heeft echter geen enkel instrument om de productie van grijze stroom te beperken. In Nederland mag een ieder die daarvoor de milieuvergunningen krijgt, een elektriciteitscentrale neerzetten. Ook is hoogspanningsnetbeheerder Tennet verplicht alle geproduceerde elektronen te transporteren.

Vanwege de gunstige locatie, met een grote beschikbaarheid van koelwater, hebben Nuon, Eon, RWE en Electrabel plannen voor de bouw van kolencentrales langs de kust. De te produceren stroom is vooral bedoeld voor de export.

Daarnaast staan er gascentrales, warmtekrachtcentrales en windmolenparken op de tekentafels. In totaal staat er 30 gigawatt aan nieuw elektrisch vermogen gepland. Nederland beschikt nu over 25 gigawatt.

Dat zal congestie veroorzaken. De energiebedrijven eisen compensatie voor stroom die ze daardoor niet kunnen leveren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden