Stroomdalen

De Gelderse Poort. Spectaculair rivierenlandschap met volop ‘nieuwe natuur’ in de stroomdalen van de Waal, Rijn en Oude Rijn. Het gebied ligt ingeklemd tussen de stuwwallen van Nijmegen in het Zuiden en Montferland in het Noorden....

De Gelderse Poort is een van de kerngebieden van Plan Ooievaar uit 1990. Dat plan streeft ernaar de ingesnoerde rivieren weer meer kansen te geven hun natuurlijke loop te kiezen. In de uiterwaarden verdwijnt de landbouw en daar komt natuurontwikkeling voor in de plaats. Er worden zomerdijken doorgestoken en nevengeulen gegraven. Grote grazers doen het beheer. In de uiterwaarden grazen Konikpaarden.

Vreugderijkerwaard. Een vergelijkbaar verhaal aan de IJssel bij Zwolle. Hier zijn ‘meestromende nevengeulen’ gegraven. Bijzondere waterplanten keerden terug, er ontstond een ‘onderwaterwoud’, belangrijk voor vissen, libellen en viseters. Paradijs voor watervogels. En de droge graslanden behoren tot de beste die de stroomdalen te bieden hebben.

Blauwgraslanden
Bij het Twentse Stroothuizen en Punthuizen is het gelukt om op voormalig maïsakker ‘schraalland’ terug te brengen met bijzondere, landelijk bedreigde plantensoorten. ‘Een enorm succes,’ volgens ecologen.

Ook gelukt: herstel natte schraallanden op voormalig maïsland bij Koolmansdijk in de Achterhoek.

In Zuidoost Friesland: Wijnjeterperschar.

Heidevennen
Op vele plaatsen in vooral Brabant, Gelderland en Limburg zijn heidevennen opgeknapt, opgeschoond en ‘minder kwetsbaar’ gemaakt. Voorbeelden: De Banen in Midden-Limburg en Plan Lobelia boven Tilburg. In de Achterhoek in het Boddenbroek. Ook in de Achterhoek, bij Zelhem: de Heidehoekse vloed; herstel natte heiden en gebufferde vennen.

Beekherstel
Bijvoorbeeld de Geeserstroom in Drenthe. Waar tot voor tien jaar terug een strak kanaal liep is de oude loop van de beek hersteld. Nu zie je er zilverreigers.

Klassieker: de Drentse Aa.

Meer Duinherstel
Op Texel en in de Coepelduynen bij Noordwijk.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden