Stroomcrisis 'onwaarschijnlijk'

VVD-minister Jorritsma van Economische Zaken acht het 'onwaarschijnlijk' dat in Nederland een stroomcrisis als in Californië kan uitbreken. De situatie in deze Amerikaanse staat verschilt hemelsbreed van de Nederlandse, zo schrijft zij aan de Tweede Kamer....

Van onze verslaggever

Californië gaat momenteel gebukt onder een elektriciteitstekort, waardoor verschillende delen van de staat al enkele keren zonder stroom kwamen te zitten. De noodtoestand wordt geweten aan ondoordacht liberaliseren. Jorritsma voorspelt dat de Californische problemen zich niet in Nederland zullen voordoen, omdat er genoeg capaciteit is, nu en in de toekomst.

In Californië is een productietekort ontstaan omdat strenge milieuregels en bouwvoorschriften financiers hebben afgeschrikt. Er is de afgelopen tien jaar niets bijgebouwd. Daarnaast is de capaciteit van het netwerk beperkt.

Verder zijn Californische stroombedrijven verplicht om de gebruikers vaste prijzen te berekenen: ze moeten het risico van de wisselende inkoopsprijzen voor eigen rekening nemen. Minister Jorritsma benadrukt dat Nederland een dergelijk systeem van vaste prijzen niet kent. Distributeurs kunnen prijsveranderingen koppelen aan eindprijzen. Hierdoor is er beperkt risico dat de distributeurs in financiële moeilijkheden komen en de stroomlevering in gevaar komt, zoals nu in Californië.

Bovendien kan in Nederland de productie wel snel worden uitgebreid. Er is overcapaciteit, er bestaan plannen om capaciteit bij te bouwen en er is veel import-stroom beschikbaar.

Concluderend stelt Jorritsma dat ze geen extra wettelijke maatregelen voor stroomlevering in Nederland nodig acht. Ook een centrale bevoegdheid om capaciteit bij te bouwen, wil ze niet. 'Als er al een noodzaak is om op het gebied van voorzieningszekerheid iets te regelen dan heeft een Europese aanpak mijn sterke voorkeur', aldus Jorritsma.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden