Stroomcentrale is derde miljoenenzeperd Amsterdam
‘De verantwoordelijke wethouder, Carolien Gehrels (PvdA), spreekt onverminderd van een ‘mooi en innovatief Amsterdams project’. In werkelijkheid lijkt de hoofdstad opgezadeld met een geldverslindende stroomcentrale die maar geen stroom wil produceren....
Deze week maakte de wethouder tijdens een commissievergadering bekend dat de ingebruikname opnieuw moet worden uitgesteld. De oorzaak doet het ergste vrezen: het enorme complex is nog voor de (hernieuwde) opening verzakt, zij het met enkele millimeters.
Daarmee heeft Amsterdam de derde miljoenenzeperd op rij, na aanhoudende vertragingen en kostenoverschrijdingen bij de restauratie van het Rijksmuseum en de aanleg van de Noord-Zuidlijn. Het vierde prestigeobject, de Zuidas, is wegens corrupte vastgoedbeleggers onderwerp van justitieel onderzoek.
De officiële naam van de centrale luidt: ‘Hoogrendement Afvalverbrandingsinstallatie (HR-AVI) van het AfvalEnergieBedrijf Amsterdam (AEB)’, kortweg HR-centrale. Omdat de vermeende stroomleveranties niet op gang komen, maar wel in de begroting zijn opgenomen, derft Amsterdam wekelijks 600 duizend euro aan inkomsten.
Op z’n vroegst, aldus de wethouder, is het probleem in november dit jaar opgelost. Maar het kan ook ergens in 2009 zijn. Tot welke hoogte de bouw- en reparatiekosten inmiddels zijn opgelopen, is vooralsnog onduidelijk. De laatste stand was 450 miljoen euro. In het licht van de recente ontwikkelingen zal dit bedrag nog flink oplopen.
Controle vanuit het stadhuis ontbrak volgens de commissie volledig. Adviezen van een eerdere commissie werden genegeerd. Wethouder Gehrels in september: ‘Het is schokkend te moeten constateren dat die aanbevelingen zo matig zijn opgevolgd.’ Zij beloofde beterschap en toonde zich tevreden dat de centrale even eerder toch nog had kunnen worden opgestart.
Vanuit de hele wereld werd bij dit stukje Amsterdamse hightech in het westelijk havengebied hoog bezoek rondgeleid, dat tevens de aanpalende nieuwe rioolzuiveringsinstallatie bezocht; restafval uit het riool werd op ingenieuze wijze direct naar de HR-centrale getransporteerd alwaar het weer als stroom naar buiten kwam.
De vreugde was echter van korte duur. Enkele maanden later deed zich een asbreuk voor en werd de turbine stilgelegd. Kort nadat de gerepareerde as op 7 maart was geïnstalleerd, moest de turbine opnieuw buiten gebruik worden gesteld: metingen toonden verdachte ‘uitlijnproblemen’.
De hernieuwde opening op 29 april moest ‘tot nader order’ worden uitgesteld. Afgelopen dinsdag verraste Gehrels de raadscommissie met het voorlopig laatste nieuws: de hele zaak is verzakt.