Stroombedrijven gesplitst in leveranciers en netbeheerders

Het kabinet heeft vrijdag ingestemd met het voorstel van minister Brinkhorst van Economische Zaken om de elektriciteitsbedrijven te splitsen. Bedrijven als Nuon en dergelijke worden uit elkaar gehaald....

ANP

De netwerkbedrijven zijn dan verplicht meerdere leveranciers toegang te bieden tot de afnemers. Brinkhorst denkt dat zo eerlijke concurrentie op een vrije energiemarkt mogelijk wordt. Provincies en gemeenten mogen hun aandelen in de energiebedrijven voorlopig nog niet verkopen. Brinkhorst zal het besluit woensdag toelichten, na afloop van de periode van rouw om prinses Juliana.

GroenLinks vindt dat het besluit van het kabinet reden te meer is om de markt voor de kleinverbruikers niet op 1 juli vrij te maken, zoals de bedoeling is. Tweede-Kamerlid Vendrik denkt dat de 'chaos' bij de elektriciteitsbedrijven alleen maar zal toenemen, als ze zich gaan voorbereiden op een splitsing. Volgens Vendrik bewijst de gang van zaken rond de groene stroom, waarbij de consumenten al langer zelf de leverancier kunnen kiezen, dat de stroombedrijven niet berekend zijn op het overstappen van klanten van de ene onderneming naar de andere.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden