Stroombedrijf moet schade storing toch vergoeden

Het Utrechtse elektriciteitsbedrijf REMU moet de schade vergoeden van de stroomstoring die vorig jaar Midden-Nederland lam legde. De Geschillencommissie Nutsbedrijven bepaalde dinsdag dat de REMU zich niet op overmacht kan beroepen....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

Dit effent de weg voor nieuwe claims van mensen die op 23 juni vorig jaar schade hebben geleden, ook al is de termijn waarbinnen dit had moeten gebeuren volgens de REMU verlopen.

'Consumenten die vorig jaar schade hebben geleden door de stroomuitval kunnen alsnog een claim indienen', zegt prof.mr. G. Rijken, hoogleraar consumentenrecht aan de Universiteit van Maastricht. 'Dat recht verjaart pas na twee jaar.'

Naar verwachting zullen er niet meer zoveel claims worden ingediend. Toch betekent de uitspraak dat consumenten in de toekomst sterker staan tegenover hun energiebedrijf. De Geschillencommissie bepaalde dat ook claims beneden de driehonderd gulden in de toekomst in behandeling moeten worden genomen.

De energiebedrijven behouden de zekerheid dat ze niet meer dan twee miljoen gulden kwijt zullen zijn per stroomstoring. Ook zullen ze niet meer dan drieduizend gulden schade per persoon hoeven te vergoeden. Dit is afgesproken tussen de energiebedrijven en de Consumentenbond.

De REMU reageerde dinsdag verbaasd op de uitspraak. 'We hebben ons steeds te goeder trouw beroepen op overmacht', aldus een woordvoerder. Het energiebedrijf kan tegen de uitspraak in beroep bij de rechter.

De storing veroorzaakte veel commotie omdat de REMU gedupeerden eerst opriep een schadeclaim in te dienen en vervolgens stelde niet schadeplichtig te zijn. De REMU kreeg vorig jaar ruim tweeduizend claims binnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden