Stroomaanbieders gaan concurreren

Volgend jaar mogen consumenten kiezen voor een andere leverancier van stroom, althans als het gaat om groene stroom. Totdat de hele elektriciteitsmarkt vrij wordt, kunnen de energiebedrijven zich warm lopen op de groene stroommarkt....

Alle vier de grote energiebedrijven leveren al groene stroom, weliswaar allemaal onder een andere naam, maar het moet gaan om stroom die is opgewekt met niet-fossiele middelen. Daaronder vallen windmolens, waterkracht, zonnepanelen en biomassa - verbranding van hout.

Omdat de markt voor groene stroom vrij wordt, mogen ook anderen dan de traditionele energiebedrijven zich op die markt begeven. Zo heeft Greenpeace al aangekondigd groene stroom te gaan verkopen om, zoals het zelf zegt, de markt open te breken.

Essent - dat de meeste groene stroom in de aanbieding heeft en landelijk nieuwe klanten zal gaan werven - heeft een manier bedacht om de aandacht te trekken van de consument. Behalve de gewone groene stroom die is opgewekt met biomassa en wind, komt het met nog andere soorten groene stroom: kringloopstroom en klimaatstroom.

'Bijvoorbeeld stroom uit vuile biomassa (verbranding van afvalhout, red.) en we brengen ook een product op de markt waarbij geen sprake is van duurzame opwekking maar waar we de CO2-uitstoot compenseren', vertelt de woordvoerder. Daarnaast overweegt Essent ook stroom uit afvalverbranding als een apart product te gaan verkopen.

Of deze nieuwe stroomsoorten zullen vallen onder de concurrentie en of ze, net als gewone groene stroom, zullen worden vrijgesteld van ecotax, is nog niet duidelijk.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden