Stroom opgewekt met geaborteerde foetussen Britse ziekenhuizen

Het lijkt wel op een gebeurtenis uit The Kingdom, de ziekenhuishorrorsoap van Lars von Trier: geaborteerde foetussen die worden verbrand om vervolgens met de opgewekte stroom ziekenhuizen warm te houden. In twee Engelse ziekenhuizen is dit echt gebeurd, zo blijkt uit een documentaire die de televisiezender Channel 4 gisteravond heeft uitgezonden.

Een vuilverbrandingsoven. Beeld afp

In de afgelopen twee jaar zouden zeker 15.500 foetussen met het gewone medische afval naar de vuilverbranding zijn gestuurd, vaak zonder toestemming van de ouders. Deze praktijken vonden plaats in 27 verschillende ziekenhuizen. Meestal ging het linea recta naar de algemene afvalverbrandingsinstallatie, maar een academisch ziekenhuis in Cambridge heeft de lichaampjes van 797 foetussen gebruikt voor het opwekken van haar eigen groene stroom.

De onthullingen kwamen naar voren in de documentaire Ending Hospital Heartache van Amanda Holden, een actrice die in 2010 een miskraam heeft gehad en een jaar later beviel van een doodgeboren baby.

Weinig compassie
Zelf had ze geen reden om te klagen over ervaringen in het ziekenhuis, maar ze stuitte op verhalen van lotgenoten die met weinig compassie zeiden te zijn behandeld.

Een 35-jarige moeder verklaarde tegenover Holden dat ze, kort na haar miskraam in de dertiende week van haar zwangerschap, te horen kreeg dat de foetus 'met de rest van afval van die dag zou worden verbrand'.

In sommige gevallen zouden de artsen ouders hebben voorgehouden dat de foetussen zouden worden gecremeerd, terwijl ze eigenlijk bedoelden dat stoffelijke resten als biomassa in een verbrandingsoven zouden worden gegooid.

De baas van de National Health Service, Bruce Keogh, heeft op verzoek van de verantwoordelijke staatssecretaris, Dan Poulter, zelf een voormalig gynaecoloog, een brief gestuurd aan alle Britse ziekenhuizen met de mededeling dat het niet is toegestaan foetussen als gewoon klinisch afval te verbranden. Tien ziekenhuizen hebben toegegeven dat ze zich aan deze praktijk hebben bezondigd.

Het gebrek aan invoelingsvermogen binnen de Engelse zorg komt regelmatig ter sprake. Vorig jaar nog verscheen er een dik rapport over de surreële wanpraktijken in het ziekenhuis van Stafford.

Verpleegkundigen waren daar vaak zo druk met het aankruisen van hokjes, dat patiënten urenlang om hulp moesten smeken en receptionisten op de eerste hulp ertoe overgingen zelf de eerste diagnoses te stellen. Honderden mensen zouden onnodig zijn gestorven.

 
Een 35-jarige moeder verklaarde dat ze, kort na haar miskraam in de dertiende week van haar zwangerschap, te horen kreeg dat de foetus 'met de rest van afval van die dag zou worden verbrand
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden