Stroom met kopzorg

Het is moeilijk aan te geven hoeveel verschillende typen stopcontacten er zijn in de wereld, maar het zijn er eerder tweehonderd dan twintig....

GERARD GERADTS

Op de notebooks van vandaag de dag kunnen je pakweg vier tot vijf uur met een goed geladen accu werken, maar daarna moeten ze toch aan het infuus anders heb je zes kilo hightech voor niets de halve wereldbol overgesleept. Nou zijn hoteleigenaren niet echt blij met klanten die in hun kamer stroom nodig hebben. Er kan kortsluiting door ontstaan of er kunnen andere vervelende ongelukjes gebeuren, dus is een stopcontact vaak ver te zoeken. Achter het bed, de minibar of de televisie wil je nog wel eens iets aantreffen dat lijkt op een stopcontact.

Nu wordt het interessant. Past de stekker van onze notebook erin? Nou, vaak niet. Soms zitten er geen ronde, maar platte gaatjes in zo'n contactdoos, soms steekt er een rond of vierkant pennetje uit en soms heb je een stekker met dunne pootjes nodig in plaats van dikke. Er zijn zogeheten wereldstekkers in de handel die pluggen hebben voor de meest voorkomende contactdozen. Plug erin en in die plug kan dan de stekker van je notebook.

Die wereldstekker dekt over het algemeen de gangbare stopcontacten in de vier landengroepen die te onderscheiden zijn op de wereldstekkerkaart. Zo is er een plug voor Italië, Spanje, Griekenland en Frankrijk. Een andere plug kun je gebruiken in zowel de VS als Canada, Centraal- en Zuid-Amerika en Azië.

Dan is er een plug voor landen als Sri Lanka en Hong Kong en weer een andere voor Engeland, Australië enzovoort. Om het echt moeilijk te maken: er zijn landen die hun eigen opvattingen hebben over vorm en maat van het stopcontact en er zijn landen die door elkaar heen twee of meer van de genoemde typen gebruiken. Kortom, wereldstekker mee als je op stap gaat. En als die niet past, dan in het hotel of in een lokale elektricteitswinkel om een verloopplug vragen.

Notebooks en stroom hebben het toch al niet zo op elkaar. De oudere typen notebooks hebben een accu die met fluwelen handschoenen moet worden aangepakt. Niet alleen omdat het ding duur is (150 gulden per accu is niet ongebruikelijk) maar omdat ze snel de geest geven. Je moet die accu ook zo vaak mogelijk gebruiken en niet steeds op het lichtnet werken, anders worden die dingen lui. Een luie accu is niet helemaal meer op te laden en begint steeds eerder te piepen dat hij leeg is.

Gelukkig hebben de notebook-leveranciers tijdig ingezien dat er ook verschillende soorten elektrische spanning in de wereld vóórkomen. De transformator die wordt meegeleverd, kan, als het goed is, spanningen aan die variëren van 100 tot 240 volt. Het is verstandig daarop te letten als je een notebook koopt.

Nog iets. Vergeet niet je accu op te laden als je van plan bent te gaan vliegen en je notebook onderweg te gebruiken. Notebooks mogen dan weliswaar uitermate geschikt zijn voor mobiel gebruik, de luchtvaartmaatschappijen hebben daar geen boodschap aan. Vliegtuigen die zijn uitgerust met een stopcontact voor gebruik door passagiers, zijn moeilijk te vinden. Ik heb het nooit geprobeerd, maar mogelijk dat het stopcontact voor het elektrisch scheren in het herentoilet aan boord uitkomst biedt, maar voor de rest zul je het met de stroom moeten doen die je zelf mee hebt gebracht in het toestel.

Overigens mag je een notebook wel degelijk gebruiken aan boord van vliegtuigen. Laat je niets wijsmaken door stewardessen die het gebruik verbieden tijdens de vlucht omdat 'anders de boordcomputer op hol slaat'. Onzin. Er is ooit een verhaal geweest dat het gebruik van een Nintendo-spel door een kleine passagier de vlucht van een Boeing 747 zou hebben verstoord. Dat is een fabel. De straling van een notebook is zo gering dat na een paar centimeter al niets meer is te meten.

Veel notebooks worden de laatste tijd uitgerust met een modem in de vorm van een pc-card. Deze kaart heeft het formaat van een flinke creditcard en wordt in een gleuf van het notebook gestoken. Daaraan sluit je dan weer een telefoonkabel die kan worden verbonden met het openbare telefoonnet. Mits - en daar gaan we weer - de stekker van je telefoonkabeltje past. Ook hiervoor zijn verlooppluggen te koop.

Notebooks? Kopzorg in een mooie doos.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden