Stroken asielplannen Leers met het gedoogakkoord?

Een van de belangrijkste voorwaarden voor gedoogpartij PVV om het minderheidskabinet van VVD en CDA te steunen, was een strenger immigratiebeleid. Aan de vooravond van Prinsjesdag (volgende week dinsdag, maar morgen krijgen Kamerleden en media de kabinetsplannen al te zien), wordt duidelijk wat minister Gerd Leers van Immigratie en Asiel van plan is. Zijn dat plannen waar de PVV mee akkoord zal gaan?

Naturalisatiedag 2010, in december, in aanwezigheid van minister Leers. © Martijn Beekman / de Volkskrant

Over illegaliteit, uit het gedoogakkoord dat de PVV sloot met CDA en VVD:

'Illegaliteit in de zin van een onrechtmatig verblijf van vreemdelingen in Nederland, vormt een belangrijk probleem. Deze illegaliteit gaat vaak gepaard met diverse vormen van overlast en criminaliteit, waaronder mensensmokkel, en met een verblijf in mensonterende omstandigheden. Dit tast ook het draagvlak voor het asiel- en migratiebeleid aan en heeft een negatief effect op het integratieproces.

(...) Deze maatregelen vormen onderdeel van een bredere aanpak van criminaliteit bij vreemdelingen. Deze houdt tevens in dat vreemdelingen die hier rechtmatig verblijven maar strafrechtelijk zijn veroordeeld eerder het land worden uitgezet. Hiertoe zal het kabinet de zogenaamde glijdende schaal aanscherpen. (...) Er zal vaker gebruik worden gemaakt van de mogelijkheid van ongewenstverklaring en beëindiging van het verblijfsrecht van strafrechtelijk veroordeelde burgers van EU-lidstaten.'

De plannen van minister Leers:

Leers wil het makkelijker maken om vreemdelingen die over de schreef gaan, sneller het land uit te zetten. Vreemdelingen die hier korter dan drie jaar zijn, lopen dat risico al na een dag cel.

Optreden tegen buitenlandse veelplegers moet eveneens gemakkelijker worden. Iemand die binnen drie jaar drie keer wordt veroordeeld voor een misdrijf wil Leers het land uit sturen. Als het gaat om een ernstig misdrijf dan moet die persoon worden teruggestuurd en daar zit wat hem betreft geen eindtermijn aan. Al gebeurt zoiets twintig jaar na binnenkomst, hij of zij moet dan nog steeds terug naar het land van herkomst.

Over gezinsmigratie, uit het gedoogakkoord:

'De mogelijkheid van gezinsvorming en gezinshereniging wordt beperkt tot partners die gehuwd zijn of met wie een geregistreerd partnerschap is aangegaan en minderjarige kinderen.

- Voor hun toelating gaat als vereiste gelden dat de referent al tenminste een jaar legaal in Nederland verblijft behoudens kennismigranten.

- Verder gaan als nieuwe vereisten voor toelating voor gezinsmigranten gelden dat zij moeten beschikken over een zelfstandige huisvesting en een ziektekostenverzekering.

- De termijn waarna gezinsmigranten een zelfstandige verblijfsvergunning kunnen krijgen wordt verlengd van drie naar vijf jaar behoudens bijzondere omstandigheden.

- De leges voor gezinsmigratie worden zoveel mogelijk kostendekkend gemaakt.

- Het beleid tegen schijnhuwelijken en huwelijksdwang wordt verscherpt en de handhaving geïntensiveerd.

- Huwelijksdwang is verboden en wordt strafbaar gesteld.

- In principe worden huwelijken tussen neven en nichten verboden.

- Polygame huwelijken worden niet erkend.

- De exameneisen in de Wet inburgering buitenland gaan omhoog.

- Verhoging van de leeftijdseis voor de partner naar 24 jaar

- Toelating van maximaal een partner in de tien jaar

- Verhoging van de inkomenseis naar tenminste 120% van het minimumloon

- Invoering van een borgsom

- Invoering van een toets waaruit blijkt of de band met Nederland groter is dan de band met andere landen en uitsluiting van de mogelijkheid gezinsleden toe te laten van personen die veroordeeld
zijn wegens bepaalde geweldsdelicten.'

De plannen van minister Leers:
Alleen het zogenoemde 'kerngezin' komt in aanmerking voor een komst naar Nederland, dus partners en minderjarige kinderen. Opa's, oma's, neven en nichten vallen daar dus buiten.

Verder wordt er een wachttermijn van een jaar ingevoerd voor mensen die hun partner over laten komen. Een 'importbruid' komt pas na vijf jaar in aanmerking voor zelfstandig verblijf. Op die manier hoopt de CDA-bewindsman schijnhuwelijken te voorkomen.

In zijn voorstellen heeft Leers ook de strafbaarstelling van illegaal verblijf uitgewerkt. Illegalen kunnen een gevangenisstraf van maximaal vier maanden of een geldboete van maximaal 3800 euro tegemoet zien.

Akkoord

Komt Leers zijn afspraken na? De conclusie op basis van wat nu bekend is, kan niet anders zijn dan: ja. Dus tenzij de PVV, VVD of CDA zich niet aan de afspraken zoals gemaakt in het gedoog- of regeerakkoord houden, zullen de plannen van Leers de basis zijn voor de nieuwe asielwet. Al zal er nog wel wat debat in de Tweede Kamer aan voorafgaan voordat het zover is.

Minister Leers van Immigratie en Asiel.Beeld anp
PVV-leider Geert Wilders.Beeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden