Stroeve ontmoetingen
Kader Abdolah zocht ruim twintig uitvinders op. Dat valt niet mee.
Kader abdolah: zeesla en de lepels van Alice
De Geus; 315 pagina's; € 21,50.
De eerste hoofdstukjes van Zeesla en de lepels van Alice kunnen gerust gelden als innovatieve wetenschapsjournalistiek. De Perzisch-Nederlandse romanschrijver, bekend om zijn snor en lyrische bestsellers als Het Huis van de Moskee, is op bezoek bij oud-astronaut Wubbo Ockels en vertelt daarna de lezer verbouwereerd hoe stroef zoiets gaat. 'Dit wordt niks. Misschien had ik mijn huiswerk moeten doen.'
Hij struikelt over de vouwfiets in de werkkamer in Delft, stelt vast dat Ockels de geijkte antwoorden geeft. Over zijn supervlieger. De superbus. Zijn hartaanval. 'Laat me even nadenken', zegt Ockels op de vraag waar de poëzie in zijn werk zit. Abdolah: 'Hij denkt langer na dan ik van hem gewend ben en er schiet hem niks opzienbarends te binnen.'
In 2010 kreeg schrijver Kader Abdolah van de provincie Zuid-Holland een prijs en de opdracht een van zijn dromen te verwezenlijken. Dat bleek een loden last, schrijft hij, tot hij bedacht dat hij liever op zoek gaat naar andermans dromen. Na een oproep gaat hij bij ruim twintig uitvinders langs.
Bij Ockels, maar ook bij een ESA-technicus die CO2 wil oogsten, Delftse robotbouwers, taalwetenschappers, een vleesloze kok, boeren op zee, de bedenkers van bestek voor Alzheimerpatiënten of de chocoladeletter voor India. Vaak hapert en schuurt het, alsof de dromers ook niet precies weten wat ze met hun romantische bezoeker aanmoeten.
Misschien daarom ook begint Zeesla zo rond de helft te vervelen. De toon van de hoofdstukjes wordt vlakker, Abdolahs kokette verbazing verdwijnt en meer dan eens lijkt hij liever met de vrouw van de uitvinder te praten dan met de uitvinder zelf. Alsof andermans dromen de romanschrijver uiteindelijk toch niet genoeg kunnen boeien.
undefined