Stroetinga maakt ook op Weissensee de dienst uit

Arjan Stroetinga heeft opnieuw een hoofdprijs veroverd. Op Tweede Kerstdag pakte de Fries in Thialf de nationale titel op kunstijs. Woensdag greep de marathonrijder op de Weissensee in Oostenrijk ook de Nederlandse titel op natuurijs in de open klasse.

VAN ONZE SPORTREDACTIE

AMSTERDAM - Stroetinga was na 100 kilometer de snelste in de massasprint. De 30-jarige Fries bleef Crispijn Ariëns (tweede) en Karlo Timmerman (derde) voor. Met zijn dubbelslag schreef hij geschiedenis. Nooit eerder is er een marathonrijder geweest die zoveel titels achter zijn naam heeft staan.

Stroetinga was dit seizoen verreweg de beste sprinter. Met zes overwinningen ging het complete peloton gebukt onder zijn bewind. Hoge verwachtingen had hij eerst niet voor het Open NK. Maar dat veranderde na 30 kilometer koers. 'Ik voelde wel dat het op een massasprint zou uitdraaien. Het peloton rekende vrij eenvoudig kopgroepjes tot de orde.'

Dat had te maken met de omstandigheden. Die waren zwaar bij een gevoelstemperatuur van -20 graden en een harde oostenwind. Stroetinga had in de gaten dat veel demarreren nodeloos energie zou kosten. 'Het ging steeds vreselijk hard. Ontsnappen had geen zin.'

Desondanks ontstonden er wel vluchtgroepjes. Vooral Robert Bovenhuis liet zijn avontuurlijke neigingen de vrije loop. Maar de BAM-ploeg van Stroetinga duldde in de voorste linies geen piraterij. Dat werd in de slotfase helemaal duidelijk. De groene trein werd op de rails gezet om de beste sprinter van het team te lanceren. 'Bob de Vries, Christijn Groeneveld, Willem Hut en Jorrit Bergsma hebben veel vuil werk voor me opgeknapt', erkende Stroetinga.

Stroetinga weet nog niet of hij komende zaterdag aan de alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee deelneemt. 'Het vriest keihard in Nederland. Misschien wordt het NK op natuurijs daar ook nog wel gehouden. Een derde titel zou mooi zijn. Maar de ploeg moet beslissen wat we doen. Blijven of naar Nederland.'

Foske Tamar van der Wal

Schaatsster Foske Tamar van der Wal won de wedstrijd bij de vrouwen. De 25-jarige Groningse was over 70 kilometer de snelste in de eindsprint van een kopgroep van vijf.

De strijd kende een enerverende ontknoping. Lisanne Soemanta opende in de finale het offensief, maar kwam 100 meter voor de eindstreep ten val. Van der Wal spurtte daarop naar haar 15de zege van dit seizoen. Erna Last-Kijk in de Vegte en Kimberly Muusse eindigden als tweede en derde. De voorsprong op het peloton bedroeg 20 seconden.

'Eindelijk hoefde ik het niet af te maken in de massasprint. We ontsnapten 12 kilometer voor het einde uit het peloton. Ik had wel in de gaten dat onze vluchtpoging zou slagen', aldus de Groningse, die vorig jaar bij Wanneperveen de nationale marathontitel op natuurijs veroverde.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden