'Strippenkaart wordt door btw-heffing niet 17,5 procent duurder'

De ministeries van Financiën en van Verkeer en Waterstaat werken aan een oplossing van het probleem dat is gerezen door de btw-heffing op vervoersdiensten....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat zegt dat de btw-heffing niet zal leiden tot een verhoging van de strippenkaart met 17,5 procent, zoals wel is gesuggereerd. 'Dat is maatschappelijk en politiek onaanvaardbaar', zegt een woordvoerder. Volgens Verkeer en Waterstaat betreft het een 'technisch probleem waar de beide ministeries wel uit komen'. De oplossing die beide ministeries aandragen, zal worden voorgelegd aan de ministerraad, die er uiteindelijk over beslist.

Een mogelijke oplossing is dat de btw wordt geheven en vervolgens via Verkeer en Waterstaat wordt teruggestort op de rekeningen van de vervoerbedrijven. 'Dit is weliswaar rondpompen van geld en daarom niet erg zinvol, maar het kan een uitweg zijn', aldus de woordvoerder van Verkeer en Waterstaat. Volgens een EU-richtlijn krijgt de Europese Unie per lidstaat 1,5 procent van de btw-inkomsten, en dat maakt zo'n oplossing minder aantrekkelijk.

Het terugstorten van btw wordt al toegepast bij btw-plichtige activiteiten van de NS. De NS betalen de aannemer de btw en krijgen dat bedrag van Verkeer en Waterstaat vervolgens op hun rekening gestort. 'De btw-heffing is in ons bedrijf niet actueel', zegt een woordvoerder van de spoorwegen. Hij sluit niet uit dat het op den duur wel een probleem wordt. Bijvoorbeeld als een gemeente de NS verzoekt een onrendabele lijn toch open te houden. In dat geval wordt er een vervoersdienst in een contract geregeld, en daarover is btw verschuldigd.

Vrijstelling van btw voor vervoerbedrijven is naar verwachting geen erg waarschijnlijke oplossing. Als het al gebeurt, moet er een stevige juridische grondslag voor worden gevonden. Dat vervoerbedrijven moeten worden ontzien omdat zij ingevolge het rijksbeleid de automobilist aan een alternatief helpen, is onvoldoende grondslag voor een btw-vrijstelling, zegt een woordvoerder van Financiën.

De btw-tarieven op vervoersdiensten in de lidstaten verschillen nogal. Ze variëren van 15 procent (Italië, Spanje, Duitsland) tot 21 procent (Ierland). Nederland verkeert met 17,5 procent in de middenmoot.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden