Strippen met een chipkaart

De nationale strippenkaart is waarschijnlijk het grootste kartonnen onding uit de geschiedenis van het openbaar vervoer. Nederlanders staan vaak al met de handen in het haar de zones te tellen....

Vijftien jaar heeft de strippenplaag geduurd, maar nu komt het einde snel in zicht. 'Volgend jaar moet je op alle bussen electronisch kunnen betalen. We hebben daar echt haast mee', zegt een woordvoerder van busvervoerder VSN.

VSN is druk aan het experimenteren. Alle hoop is gevestigd op de nieuwe chipkaart die eind dit jaar massaal in Nederland moet worden ingevoerd. De streekvervoerbedrijven willen daarbij van alle walletjes meeëten.

Zoals bekend dreigen er twee systemen naast elkaar te worden ingevoerd: de chipper van de Postbank en PTT Telecom, en de chipknip van de andere banken.

'In principe maakt het systeem ons niet uit. Het moet alleen een multifunctionele kaart zijn. Wij hebben ons pakket van eisen geformuleerd.'

VSN neigt echter tot een voorkeur voor de chipper. In Zwolle kan al met een Postbank-chipper op de bus en voor parkeergarages worden betaald. In dit project werkt VSN samen met de ANWB.

Daarnaast doet VSN mee met de studentenchipkaart, ook al een Postbank-chipper. In Enschede geldt die ook al op de bus. Verder doet VSN ook mee met de Primeurcard, eveneens met Postbank-chipper. Onder meer in Asten geldt die ook op het openbaar vervoer.

Half mei komt daar een proef in Zeeland bij. Deze Zeelandkaart zal ook worden uitgerust met de Postbank-chipper. Hij kan gebruikt worden voor buskaartjes, parkeermeters, telefooncellen, bootligplaatsen, campings en winkels.

Er komen twee versies: een oplaadbare kaart die in de telefooncel tot 100 gulden kan worden opgewaardeerd, en een voorbetaalde kaart van 25 of 50 gulden. Deze laatste kaart kan niet worden opgeladen.

Maar elders mikt VSN weer op de chipknip - in Arnhem bijvoorbeeld, waar al enige tijd een proef loopt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden