Strikte bouwcodes en drills redden duizenden Japanse levens

TOKIO - Van verhoogde zeemuren langs een deel van de Japanse kustlijn tot wolkenkrabbers die zo gebouwd zijn dat ze de schokken van aardbevingen opvangen - de Japanse bouwcodes behoren tot de nauwkeurigste ter wereld, en hebben vrijdag vele levens gered.

Door Maarten Rabbaey / De Morgen
null Beeld AFP
Beeld AFP

Elk onvoorbereid dichtbevolkt land dat een aardbeving van 8.9 op de Richterschaal zou meemaken had gisterenavond al tienduizenden doden geteld. In Japan bleef het slachtofferaantal vooralsnog beperkt - al is dat relatief met elk slachtofferaantal dat boven de duizend uitstijgt.

Toch zijn veel mensen het er over eens dat de miljarden euro's die het land investeerde in architectonische spitstechnologie gisteren resultaat boekte. In de miljoenenstad Tokio bleef de schade beperkt tot instortende gipsplaten en bushokjes.

Kleinste kamertje
De jaarlijkse nationale drilloefening op 1 september leidde er ook voor dat iedereen weet wat ze precies moeten doen als de aarde beeft. Zelfs de cameralui die in Tokio de aardbeving vastlegden kropen tijdens het filmen netjes onder het bureau. Kinderen zijn het dan weer gewoon naar het toilet te rennen, het kleinste kamertje dat met vier dicht op elkaar staande muren dikwijls de stevigste ruimte is in een bevend gebouw.

Eén september werd als datum voor de drill bewust gekozen, als herdenking van de Kanto-aardbeving van 1 september 1923. Daarbij kwamen tussen de 100.000 en 142.000 Japanners om het leven.
In de kustgebieden zijn de mensen getraind om ordelijk naar hoger gelegen gebieden te vluchten, dikwijls na een alarm dat door sensoren in zeeboeien ruim vooraf afgaat - al was dat gisteren door de snelheid van de golven voor velen onmogelijk.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden