Strikt dieet helpt kinderen met adhd

AMSTERDAM - Kinderen met adhd kunnen met een strikt dieet al na een paar weken van hun gedragsproblemen afkomen. Dat blijkt uit onderzoek van het ADHD Research Centrum en het UMC St Radboud, dat zaterdag wordt gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

© Marcel van den Berg / De Volkskrant

Het effect van het dieet is zo groot dat het volgens de onderzoekers bij een deel van de kinderen de behandeling met medicijnen kan vervangen.

De studie werd uitgevoerd bij honderd kinderen tussen 4 en 8 jaar van wie er vijftig vijf weken lang een hypo-allergeen dieet kregen voorgeschreven. Daaruit waren alle voedingsmiddelen geschrapt waarop kinderen zouden kunnen reageren. Als effect uitbleef, werd het dieet na twee weken strenger en mochten alleen nog rijst, kalkoen, peer, groenten en water worden genuttigd. De kinderen kregen voldoende voedingsstoffen binnen.

Na het volgen van het dieet was bij tweederde van de kinderen geen sprake meer van gedragsproblematiek. In de controlegroep verbeterde het gedrag van de kinderen niet. Een kinderarts beoordeelde wekelijks alle honderd kinderen zonder voorkennis over hun eventuele dieet.

Voedingsmiddel
Na afloop van het onderzoek werden de kinderen nog een jaar gevolgd. Aan hun dieet werd week na week een voedingsmiddel toegevoegd, zodat per kind kon worden bepaald waar het op reageert. De gevoeligheden voor voedingsmiddelen bleken per kind te verschillen. Een levenslang streng dieet is dan ook niet nodig, alleen de voeding die een reactie uitlokt, moet worden vermeden.

Zo'n 5 procent van de kinderen lijdt aan adhd, dat wordt gekenmerkt door hyperactiviteit en aandachtsproblemen. In Nederland gaat het om enkele honderdduizenden kinderen. Veel adhd-patiënten slikken medicijnen tegen hun klachten. De onderzoekers schrijven dat voortaan bij aanvang van een behandeling eerst moet worden bekeken of een dieet effect heeft.

Dat er een verband bestaat tussen voeding en adhd is al langer bekend. Zo blijken kleurstoffen en andere aan voedsel toegevoegde stoffen soms enig effect te hebben op het gedrag, maar ook bij kinderen zonder adhd. Die toegevoegde stoffen veroorzaken de stoornis bovendien niet, aldus Jan Buitelaar, hoogleraar psychiatrie aan het UMC St Radboud, een van de onderzoekers. Adhd moet te maken hebben met een overgevoeligheidsreactie, zegt hij. Van een allergie is geen sprake, zo blijkt uit de studie: in het bloed van de kinderen werden geen verhoogde concentraties allergie-antistoffen aangetroffen.

Niet nieuw
Het dieet dat de onderzoekers gebruikten, is niet nieuw. Tot nu toe was er echter alleen onderzoek mee gedaan bij kleine en specifieke groepen kinderen.

Hoe de voeding het gedrag beïnvloedt, is nog onduidelijk, zegt Buitelaar. Het kan zijn dat bepaalde voedingsmiddelen effect hebben op de afgifte van neurotransmitters, van belang voor de signaaloverdracht tussen zenuwcellen. Onduidelijk is ook waarom eenderde van de kinderen met adhd niet op het dieet reageert.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden