Strijkstok

Melle Runderkamp en Simon Hendriksen leveren wekelijks een handzame mening waar u gerust mee kunt aankomen bij voetbalvereniging, koffieautomaat of schoonouders.

Mijn oma ligt een week in dezelfde luier en daar wordt ook geen gironummer voor geopend! Simon van Nick kreeg de virtuele palingkar over zich heen na een Facebookoproep op Giro 555 te storten. Hij was zich een folkloristisch hoedje geschrokken. Zelfs voor een Volendammer was dit wat aan de intolerante kant.


Het was wantrouwen troef. Haiyan was nauwelijks gaan liggen of Nieuwsuur vroeg zich af wat er bij vorige rampen eigenlijk met de benefiet- opbrengst was gebeurd. Ook Pauw en Witteman legden de Rode-Kruismeneer de vraag over het nog te verdwijnen geld maar vast voor. Want de mensen zijn sceptisch. Die geven al aan heel veel andere goede doelen. Kunnen we die tien euro niet beter in de nationale economie pompen? Anders komen we nooit boven die 0,1 procent uit. En ze kopen er toch alleen maar drugs van. Trouwens, ontwikkelingshulp werkt afhankelijkheid in de hand. Die mensen moeten zichzelf juist uit de modder trekken. Filipino's zeker. Wij weten precies hoe vervelend het voor ze is als je die tijdens het schoonmaken in de weg loopt.


De Betrouwbare Mannetjes juichen het toe als er van nieuws debat kan worden gemaakt. Het maakt het smeuïger, beter te verteren. En zo'n natuurramp zelf is natuurlijk verre van opiniegeniek. Op wat meteo-fundamentalisten na zal niemand een voorstander zijn van een orkaan, echt mooie tsunami-plaatjes zijn er niet, en die naam is ook niet bepaald catchy. En dus schakelt u maar door naar iets waar u wel een mening over kunt hebben: De Strijkstok. Graaiers, mensen die het moreel allemaal wat minder op een rijtje hebben dan u. Uitgetekend onderbuikmateriaal.


Maar als u het ons vraagt, is het nog wat vroeg. We hebben nog een hele fritsissing te gaan. Vol autofeliciterende bedrijven, brokjes emotie, en verontwaardiging waar Sylvie Boulahrouz het lef vandaan haalt om nu ook de gewone man geld uit zijn zak te kloppen. Waarom moeten al die mensen zo nodig laten zien wat ze geven? Allemaal ijdelheid. Niets anders dan je schuldgevoel afkopen. En waarom verdubbelt de staat godverdomme niet wat de mensen die wel iets geven gegeven hebben?


Het is natuurlijk te prijzen dat u laat zien dat u niet overal intrapt en uw wereldwijsheid etaleert maar elke discussie op zijn tijd. Bovendien, of het nou gaat om de aftrekbare Libor-boete van de Rabobank, de verdienstelijke 24ste plaats voor de 820 miljoen van sweatshop-aficionado Jan Zeeman, of om drie ton belastinggeld de Noordzee overkieperen om te kijken of we uit de EU moeten, een van de kenmerken van geld is nou eenmaal dat het niet altijd op de goede plekken terecht komt. Het praat bovendien makkelijker als er daadwerkelijk wat is om verkeerd te besteden. Nee, u kunt beter schuldgevoel afkopen dan mensen vermoeien met gratis moreel superioriteitsgevoel. Eerst die strijkstok maar eens royaal beplakken. Wie weet hoeveel ervan af valt.


Voor de volgende week adviseren wij u de volgende mening:


Met zo weinig mensen met een baan is die 0,1 procent groei zo gek nog niet.


Veel plezier van uw nieuwe mening!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden