Strijkijzers

In de Volkskrant van 1 juli (Wetenschap) stond een recensie over een pas verschenen gids van musea die iets exposeren wat met natuur en techniek te maken heeft....

Guus J. den Besten

Volgens de uitgever zou het 'wetenschappelijk' zijn, maar dat begrip moesten we - aldus recensent Eric Hendriks - niet al te nauw nemen. Hij was niet wat je noemt enthousiast over het bedoelde gidsje en illustreerde dat met enkele voorbeelden.

Het Nederlands Strijkijzer-Museum (in die gids vermeld) nam hij als eerste op de korrel. We moesten eigenlijk het begrip 'wetenschappelijk' niet zo ruim opvatten als de uitgever kennelijk gedaan had. Er moest beter en scherper geselecteerd worden, en 'misschien hoeven we dan niet meer naar de strijkijzers', was het slot van zijn betoog.

En zó wordt je dan als museum even te kijk gezet. Nou mag Hendriks natuurlijk van dit museum vinden wat hij wil, maar ik ben zo ondeugend om mij even af te vragen: mogen we van hem verwachten, dat hij, vóór hij wat over een bepaald museum schrijft, eerst een bezoek aan dat museum brengt?

Als hij dán vindt dat het de toets van zijn kritiek niet kan doorstaan (bijvoorbeeld dat het niets met de ontwikkeling der wetenschap te maken heeft, of omdat het op een wetenschappelijk onverantwoorde manier iets exposeert), dan mag hij dat in alle eerlijkheid en openheid publiceren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden