Strijdwagens op autobanden

De welpen van Scouting Oud-Beijerland veranderen op kamp in Romeinen. Barbaren? Die voerden ze aan de leeuwen.

Ze kregen bezoek van Cleopatra en de godin Minerva. Ze genoten van Romeinse baden. Ze stonden Romulus en Remus met zelfgeknutselde strijdwagens en schilden bij in een gevecht tegen een 'barbarenkoning' met het uiterlijk van de oude gitarist van Guns N' Roses. Na een klinkende overwinning wierpen ze die krullenvorst in een soort mini-colosseum aan de Waal voor een oranje leeuw van de soort die tijdens EK's en WK's luidruchtig aanwezig is op tribunes en sofa's. Als afsluiting was er een heerlijke Romeinse barbecue en een 'togaparty'.

De Romeinen: dit jaar waren ze het thema van het zomerkamp van de welpen van de Scouting Oud-Beijerland. Zeg gerust dat Novio Magus de naam Nijmegen is ervan afgeleid daarvoor de perfecte plek was. Dat deze nederzetting in de Romeinse tijd deel uitmaakte van de Limes, de grens tussen het Romeinse Rijk en het barbaarse gebied, zullen de kinderen uit de Hoeksche Waard niet snel vergeten.

Je kunt kinderen over de klassieke oudheid vertellen, je kunt er fraai geïllustreerde boeken bijhalen, je kunt een beroep doen op YouTube niets haalt het bij een metamorfose tót Romeinen in het open veld. Op die manier verschaft de klassieke oudheid kinderen net zo veel plezier als de Slag bij Waterloo geeft aan de volwassen mannen die zich elk jaar verzamelen om de strijd na te spelen.

De kinderen van Scouting Oud-Beijerland werden oog in oog met het barbaarse gevaar opgedeeld in de cohorten Lupus, Cervi, Maximus en Aprum. Alle gevechtseenheden vervaardigden in razend tempo eigen zwaarden en schilden. In de dagen erna zetten ze zich aan de bouw van strijdwagens waarvoor, wel zo handig, autobanden uit een later millennium mochten worden gebruikt.

De Romeinse godin van de wijsheid, Minerva (Pallas Athene bij de oude Grieken), ontpopte zich ondertussen als beschermvrouwe van de padvinderij. Zo zag Minerva erop toe dat de tenten in dit Romeinse kamp schoon en netjes bleven. Bij het opruimen konden dukaten worden verdiend. Helemaal in de stijl van de Romeinen was het kampvuur waarmee de succesvolle veldtocht aan de Waal werd afgesloten. De laatste zin van het blog dat de Scouting Oud-Beijerland tijdens het kamp in Novio Magus bijhield: 'Het kwam erop neer dat iedereen een geweldige week achter de rug heeft!'

Olaf Tempelman

Arie Kievit
Arie Kievit
Arie Kievit
Arie Kievit
Arie Kievit
Arie Kievit
Arie Kievit
Arie Kievit
Arie Kievit
Arie Kievit
Arie Kievit

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden