Strijdkrachten VS klaar voor aanval op Irak

De Amerikaanse strijdkrachten in de Golf zijn gereed om op bevel van president Clinton operatie Desert Thunder uit te voeren in Irak....

OSCAR GARSCHAGEN

Van onze correspondent

Oscar Garschagen

WASHINGTON

Tijdens een bezoek aan het ministerie van Defensie - het Pentagon - keurde Clinton dinsdag in bijzijn van enkele ministers en de chefs van staven het master attack plan goed. Vervolgens riep hij het Congres en de bevolking op de Amerikaanse troepen te steunen.

'Laat er geen twijfel over bestaan dat wij bereid zijn tot actie over te gaan. We zijn hoe dan ook van plan Saddam Hussein te dwingen zijn beloftes van 1991 na te komen', aldus Clinton.

De president waarschuwde de natie rekening te houden met Amerikaanse doden , maar ook met Iraakse slachtoffers. 'De enige die hiervoor verantwoordelijk is, is Saddam Hussein. Hij kan deze crisis vandaag nog beëindigen door de wapeninspecteurs gewoonweg hun werk te laten doen', aldus Clinton.

De president is niet van plan het Congres formeel om toestemming te vragen voor een aanval op Irak, maar hoopt wel dat de volksvertegenwoordigers hem steunen. Hoewel er stevig wordt gedebatteerd over de voors en tegens van een grootschalig bombardement op Irak, zal hij die steun ook wel krijgen.

Zowel het Congres als de publieke opinie is verdeeld over de noodzaak van een militaire actie. De twijfels over de effectiviteit van een bombardement zijn groot. Uit een peiling van CNN en USA Today blijkt dat 54 procent van de Amerikanen de voorkeur geeft aan nieuwe diplomatieke initiatieven.

Maar de ervaring leert dat dergelijke debatten verstommen zodra de president het bevel heeft gegeven de militaire plannen uit te voeren. Dan scharen het Congres en de publieke opinie zich achter de president en de troepen - in ieder geval tijdelijk.

Volgens Clinton is het doel van operatie Desert Thunder de geheime wapenarsenalen van Saddam drastisch te verkleinen en het hem zo goed als onmogelijk te maken nog massavernietigingswapens te produceren.

Clinton en de top van het Pentagon erkennen dat het geen haalbare kaart is om het Iraakse regime volledig uit te schakelen en Irak te beroven van iedere mogelijkheid om biologische, chemische en mogelijk ook nucleaire wapens te maken .

Volgens de president is er geen twijfel mogelijk dat Irak nog altijd beschikt over chemische en biologische wapens, een klein arsenaal Scud-raketten en de infrastructuur om in korte tijd botuline en antrax te maken.

Clinton is niet van plan grondtroepen in te zetten. De tank- en marinierseenheden in Koeweit worden op het ogenblik versterkt. Maar volgens de president en zijn minister van Defensie, Cohen, is dat een maatregel voor het geval Saddam Hussein besluit een vergeldingsaanval op Koeweit uit te voeren.

Operatie Desert Thunder, waarvoor de plannen zijn uitgewerkt door het US Central Command in Tampa (Florida), is streng geheim. Maar volgens militaire deskundigen, onder wie ook enkele veteranen uit de Golfoorlog, gaat het in wezen om een grootschalig bombardement.

De eerste aanvalsgolf zal 's nachts worden uitgevoerd met Tomahawk-kruisraketten, die zijn uitgerust met satellietnavigatie-systemen, en door F117 Stealth-bommenwerpers die zich zullen concentreren op de luchtdoelartillerie en de communicatiecentra. Daarna volgen aanhoudende bombardementen - duizend vluchten per etmaal - op centraal Irak. De Republikeinse Garde en de omstreden 'presidentiële en soevereine complexen' vormen daarbij de belangrijkste doelwitten .

Officieel zal er geen jacht worden gemaakt op Saddam Hussein zelf, maar in de praktijk zal dat wel gebeuren. Mocht de Iraakse leider na een aanhoudend en grootschalig bombardement nog steeds niet tot inkeer zijn gekomen, dan zal Clinton niet aarzelen het bevel te geven de luchtaanvallen voort te zetten. 'We gaan net zolang door tot hij toegeeft', aldus de president.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden