Strijdkrachten Birma doen vanuit Thailand aanval op Karen-basis

BANGKOK/MAE SOT Birmese troepen hebben woensdag vanaf Thais grondgebied een hevige aanval uitgevoerd op Kaw Moo Ra, de enige overgebleven basis van de verzetsbeweging Karen Nationale Unie (KNU) langs de grens met Thailand....

Reuter, AFP

Volgens de officier, die anoniem wilde blijven, hebben Thaise troepen mortieren afgevuurd op ongeveer vijftig Birmese soldaten die de rivier de Moei vanaf de Thaise kant oversteken, om het kamp van de Karen aan te vallen.

Het Karen-kamp in Kaw Moo Ra bevindt zich aan de Birmese kant van een lus in de rivier Moei, die de grens met Thailand vormt, zodat het aan drie kanten wordt omgeven door Thais grondgebied.

Kennelijk verwachtten de Birmese troepen dat het kamp aan Thaise zijde minder goed verdedigd zou zijn, en besloten zij daarom tot de omtrekkende beweging over Thais grondgebied. Volgens Thaise legerbronnen hebben de Karen de aanval afgeslagen.

In het kamp zouden zich zo'n duizend strijders ophouden, voor het grootste deel leden van het KNU-leger. Gedurende de gehele nacht heeft het kamp zwaar onder vuur gelegen. Volgens getuigen waren er honderden explosies te horen, 'veel en veel meer dan de voorgaande nachten dat het kamp onder vuur lag'. Een Karen-guerrilla noemde de situatie 'heel moeilijk, maar we zijn ervan overtuigd dat we Kaw Moo Ra kunnen houden'.

De positie van de Karen is verder verslechterd doordat ongeveer driehonderd guerrilleros van een splintergroepering van boeddhistische Karen, de DKBA, positie heeft gekozen op een punt dat uitzicht biedt over het Karen-kamp. De DKBA is een afsplitsing van de christelijke Karen-beweging, die vorige maand, tijdens de gevechten om het Karen-hoofdkwartier in Manerplaw, de zijde van de regering koos.

Woensdag was de tweede dag van zware beschietingen op Kaw Moo Ra. Zeker honderd granaten, mortieren en lichtkogels zijn op Thaise bodem terecht gekomen, aldus Thaise zegslieden. Thaise troepen, die eerder bij wijze van waarschuwing rookgranaten afvuurden, gingen woensdag over tot het bestoken van Birmese stellingen met artillerie en mortieren.

Het huidige offensief van de Birmese regering is het zwaarste sinds april 1992. Het Birmese militaire bewind brak dat offensief toen af, naar eigen zeggen om een nationale verzoening mogelijk te maken. De regering kondigde een eenzijdig staakt-het-vuren af, en begon vredesbesprekingen met een vijftiental verzetsbewegingen van minderheden.

Ten minste zesduizend inwoners van het grensgebied zijn voor de recente gevechten naar Thailand gevlucht. In totaal leven nu zo'n zestigduizend ontheemde Karen in kampen langs de Thaise grens.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden